Лепкавото сладко удоволствие мочи

Мочи е част от традиционната японска сладкарска конфекция и е наименование на цяла група десерти, направени от тесто. Традиционно мочи се приготвят по специален начин, който представлява удряне с голям дървен чук на задушен глутениран ориз в широк дървен хаван, наречен усу. Този метод е познат още като мочицуки. Полученото тесто се оцветява и оформя по различни начин в красиви и вкусно изглеждащи сладки изкушения. Често във вътрешността на мочи се слага пълнеж от смлян червен сладък боб.

Видове мочи

SakuramochiСакурамочи – както може да се досетите от името, този вид мочи се приготвя в началото на пролетта, когато се празнува Хинамацури. Бледо розов на цвят с пълнеш от паста от сладък боб, този вид се завива с листо от сакура.

 

 

daifukuДайфуку – захарно изделие, което се характеризира с кръгла форма, бяло, бледозелено или розово на цвят. Пълнежът му е от сладък боб, но често може да има и цял плод като ягода например. Отвън е покрит с царевична или картофена пудра, която предпазва отделните парчета от слепване едно с друго.

 

 

hanabiramochiХанабирамочи – в буквален превод означава мочи от венчелистче. Този вид традиционно се сервира на първата чаена церемония за годината и води началото си от императорското семейство. Разпознава се много лесно от останалите мочи заради специфичната си форма. В средата на кръгче оризово бяло тесто се поставя розов на цвят пълнеж, приготвен от подсладен зелен нахут. Гарнира се с тънка пръчица от подсладен репей, чиято дължина излиза извън кръгчето, което се прегъва на две.
Зад цветовете и формата на ханабирамочи е скрито символично значение. Червеният цвят, който прозира през бялото тесто, е знак за Новата година, но и символизира цветът на японската слива, която носи значение на чистота, постоянство и нещо ново. Репеят представлява аю – вид източноазиатска риба, която за японците е надежда за дълъг живот.

dangoДанго – изключително популярен десерт, който се приготвя от тесто за мочи. Сервират се на клечка по три или четири броя, оформени като сфера, обляти с подсладен соев сос.

 

 

 

kuzumochiКузумочи – за основа служи нишесте от корени на растението кудзу. Консумира се изстуден, полят с разтопена захар или мед и поръсен с подсладено соево брашно.

 

 

 

 

 

kusamochiКусамочи – основната съставка на този вид мочи е прах от листата на японски див пелин. Традиционен за пролетта, сладкишът се сервира поръсен с подсладено соево брашно.

 

 

 

 

 

 

сладолед мочиСладолед мочи – приготвя се от тесто от сладък глутениран ориз, който се оформя на топки и се оцветява с натурални багрила. Вместо пълнеж, във вътрешността му се слага сладолед с различни вкусове като плодов, зелен чай, сладък боб

Вашият коментар