Любимите бонбони на императора

Много популярни като бонбони за подарък при специални събития, дребните захарни звездички с различен цвят и вкус са едни от традиционните сладки в Япония. Освен в универсален вариант, може да се срещнат и различни вкусове като сладък картоф, лимон, бренди, бяло вино или поляти с карамел или шоколад.

Историята на бонбоните-звездички, наречени конпейто, води началото си преди повече от 500 години.
Когато португалците внасят захарта в Япония през 16 век, заедно с нея навлизат и малки сладки кръгли бонбони. В онези времена подсладителят е бил много оскъден в страната и затова те стават невероятно ценен и скъп продукт.
Луис Фройс, португалски мисионер, използва дребните бонбони, които стават известни като конпейто, за да спечели благоволението на влиятелния дамьо Ода Нобунага. С подобни дарове той успява да получи разрешение за своите християнски мисии в Япония.
Повече от век по-късно конпейто се превръща в традиционна част от японската кухня, достойна най-вече за императорския двор и висшите сановници.

Сегашното производство на конпейто се извърша от майстори, които все още използват техниките от ерата Мейджи. Всеки бонбон има сърцевина от захар и претърпява процес на обработка, който включва ротация, нагряване и добавяне на захарен сироп в рамките на много дни в специална машина, наречена Дора. Тази технология дава специфичната му форма с малки пъпчици и твърда гранулирана текстура.

Императорския дворец в Япония от много години използва малките бонбони като стандартен подарък при щастливи поводи като сватби или раждане на наследници. Конпейто са също така част от храните, включени в порционните кутии за бедствия. Министерството на отбраната обяснява, че цветното им присъствие там е да помогне на хората да преодолеят по-лесно стреса, който съпътства всяко бедствие.

Ако посетите Япония, отбийте се в работилницата за конпейко 緑寿庵清水(Ryokujuen-Shimizu)/ откъдето пазаруват дори кралските особи/, за да опитате тези сладки изкушения.

Вашият коментар