Образци на съвременната корейска архитектура

Като град, съчетаващ традиционното и съвременното, столицата на Южна Корея крие редица впечатляващи комплекси, изградени през 21 век, на които си струва да бъде обърнато специално внимание. Многоетажните сгради представляват архитектурна смесица от стъклени, бетонни и метални конструкции и създават част от съвременния облик на града.

DDP

Окичен с титлата най-ексцентричният комплекс на Сеул, „Донгдемун плаца“ (Dongdaemun Design Plaza) е без съмнение един от културните хъбове в града. Проектирана от Заха Хадид, сградата прелива от цветове и светлини в изляти вълнообразни форми.  Най-характерната й особеност са точно кривите и нетипичната й архитектура – в цялата структура не могат да бъдат забелязани никакви прави ъгли или линии. Футуристичният й вид привлича интереса на младото поколение, а забавленията, които предлага варират от заведения за хранене и магазини до културни изложби и центрове за дизайн.

Сградата е домакин на Сеулската седмица на модата всяка година, а творци като Алесандро Мендини, Пак Нам Джун, Ким Йонг Уон и др. излагат своите творби в галериите на комплекса.

ECC /Ewha Campus Complex/

Кампусът на университет Ехуа не е място, което може да бъде оценено от пръв поглед. Най-вече защото френският архитект Доминик Перо е проектирал мястото под нивото на земята, възползвайки се от терена наоколо. Университетската сграда е просторна и изключително светла, а градините и отворените терени създават едновременно функционално и спокойно място за всички студенти.

 

Световната кула Лотте /Lotte World Tower/

Най-високата сграда в Корея и една от 10-те най-високи в света (по настоящем заема 5-то място) 555 метровата кула отваря врати през 2017 година. Строителството на 123-те етажа отнема само 6 години, но поразяващата й тънка форма я отличава рязко от типичния сеулски пейзаж с хълмове и скалиста топография. Дизайнът на кулата е вдъхновен от традиционните  порцеланови орнаменти и корейската калиграфия и успешно интегрира съвременни стратегии за опазване на околната среда като фото-волтаици, вятърни турбини, устройства за сянка и водо-събираема система.

Освен жилищен комплекс и 7-звезден хотел,  сградата предлага в най-високата си точка и кула за набюдение, откъдето всеки може да се наслади на впечатляваща гледка към светлините на Сеул.

Кметството /Seoul City Hall/

Завършено през 2012 година, кметството на Сеул е една от най-футуристичните сгради в този списък. Разположено зад старото аналогично здание, построено от японците, и с гледка към площада Сеул Плаца, фасадата на административната сграда е направена от соларни панели и специално стъкло, филтриращо ултра-виолетовите лъчи. Вътрешността е конструирана като комбинация от джунгла и космически кораб – ескалатори се вливат в кръгли капсули, арт инсталации под формата на балони и туби висят от тавана, а живи растения пълзят по стените. Дизайнът на архитектурния комплекс представлява огромна като цунами вълна и въпреки противоречивия отглас във връзка с корейско-японските отношения, се нарежда сред уникалните красоти на централен Сеул.

Кулата Чонгно/Jongno Tower/

Може би най-старата сграда в този списък, построена в далечната 1999 година, тя е една от най-емблематичните и разпознаваеми. Извисяваща се на 131 метра, разположена в долен Сеул, структурата наподобява рееща се летяща чиния. Предназначението на 33-етажният небостъргач е тривиално – офис пространства, но на последния етаж се разполага „Top Cloud“ – бар-ресторант от висок ранг, където вечерята се сервира, съчетана с 360-градусова гледка към столираца в компанията на жива музика.

Кулата Кьобо /Kyobo Tower/

Червената кубична форма на кулата Кьобо е проектирана от Марио Ботта по образец на Египетския сфинкс. Завършена е през 2003 година в емблематичния квартал Кангнам. Комплексът се състои от 25 етажа над повърхността и 8 подземни нива, като ситуира частни апартаменти и редица офиси на местни и международни компании, включително и този на една от най-големите застрахователни компании в Южна Корея – „Кьобо“, собственик на сградата.

Централна поща /Post Tower/

Още една административна сграда ще заеме място в този списък и това е Централната поща на Сеул. Проектирана е от Space Group, една от водещите корейски фирми за съвременен дизайн, тя е с формата на огромен полуразкопчан цип, в пълен контраст със заобикалящия я архитектурен пейзаж в традиционен европейски стил. Красотата й се разкрива най-вече нощно време, когато е огряна в множество цветове и светлини.

Вашият коментар