Разнообразието от сладки изкушения в Япония

Освен сладките мочи и манджу, с които се запознахте в предишните постове,  Япония предлага и други разнородни видове десерти.

Аманатто – сварен сладък боб, овъргалян в захар. Тези натурални бонбони са били измислени през периода Едо от Хосода Ясубей преди около 150 години. Подготовката им не представлява особена трудност  – необходимо е да сварите сладкия боб в предварително подсладена вода до омекване, след което да го овъргаляте добре в много финна захар и да го опечете за десетина минути на умерена фурна.

Amanatto        Kompeito

Компейто – малки цветни бонбони, направени от чиста захар. Характеризират се с малки изпъкналости по тях, които се образуват при процеса на приготвяне и затова са наричани още „захарни звездички“. Обикновено са поднасяни от японския императорски двор като дар при гостуване.

Уасанбон – вид захарни бонбони, за направата на които японците използват много фина местна захар със същото име, която е близо 10 пъти по-скъпа от вносната. Срещат се в районите Кагава и Токушима.

Wasanbon                                              Uiro 

Уиро – традиционни сладки, които се приготвят от парено тесто. Не много сладки и жилави на вкус, те са обагрени в цветовете на зеления чай, сакурата, ягодата и кестена.

yokan

Йокан – представлява гъсто желиран десерт от сладък боб, захар и агар. В сместта може да се добавят зелен чай на прах, кестени, цели бобени зърна и др. продукти.  Предлага се като блокчета и яде на резени. Два са видовете, които се приготвят в зависимост от количеството на водата в тях – нери йокан и мизу йокан. Последните са по-предпочитани през лятото, когато се консумират охладени.

suama

Суама – приготвя се от тесто от неглутениран ориз, гореща вода и захар, което се оформя на руло с бамбукова подложка. Характеризира се с червения си цвят, който при някои видове преминава към розово.  Съчетанието на белия и червения цвят се счита за символ на празненствата в Япония.

 

Taiyaki

 

Тайяйки – много популярен печен десерт във формата на риба с пълнеж от червен боб, сирене или горчица

 

 

 

images (1)

Намагаши – Това са едни от най-красивите японски сладки. Намагаши е общото наименование на десертите, които се сервират при японската чаена церемония. Приготвят се от прясно тесто, заради което съдържат над 30% повече влага от останалите подобни десерти. На външен вид са артистично украсени и наподобяват листа, цветя и други форми, доближаващи се до природата.

 

 

 

yubeshi

Убеши – към оризовото тесто се добавя захар и соев сос, което придава и характерния кафяв цвят на този вид десерт. Понякога в него се добавя цитрон или орех.

 

 

 

 

monaka

 

Монака – сандвичоподобен десерт, при който между две хрупкави вафли мочи се слага паста от червен боб, често с добавки от сусам, кестен или дори сладолед.

Вашият коментар