Нови източници на енергия

Бедствието с атомната централа в Япония оказва неподозирано влияние върху изобретателността на местните производители. В търсене на начини за спестяване на енергия компанията Aqua Power System Japan (APSJ) пусна подобрена версия на батериите NoPoPo, която разчита единствено на вода или на друг вид течност за зареждане (в това число урина, кола и дори плюнка). Това е първият екологично-чист продукт от този вид, който е презареждащ се и рециклиращ.
Производителят предпочита да нарича батерията „малък електрически генератор“ заради способността й да бъде зареждана до 5 пъти. Тялото на продукта е съставено от гъба, която абсорбира течността, която прониква чрез специален капкомер, в резултат на което се предизвиква химическа реакция, генерираща електричество. Батерията може да се зареди и като се постави във вода за 3-5 минути, което е най-удобния вариант в много от случаите.
Като време на годност се обещава период от 20 години, а в режим на употреба – до 5 часа при захранване на обикновена LED лампа.
Цената на батериите е по 2 долара за парче и се предлагат в АА размер.
Източник: japan trends

Вашият коментар