Японското изобретение QR

Сигурно често сте виждали QR кодове по азиатските сайтове и списания, най-вече по японските и корейските. Създаден от подразделението на Toyota – Denso-Wave, през 1994 година за логистичен контрол на продуктите им, това става един от най-популярните двумерни баркодове. QR идва от Quick Response – „бърз отговор“, наименование, дадено от създателите му, които са искали информацията в него да бъде декодирана с висока скорост.
Двумерният баркод QR се разпознава от специални баркод четци или от камерите на мобилните телефони. Матрицата му се състои от черни квадратчета, подредени на бял фон. Данните, които може да съдържа варират от обикновен уеб адрес до текстова информация като потребителско име, но са много повече като обем от обикновените баркодове, с които сме свикнали. Технологията позволява да се съхраняват до 4096 знака – цифрови или буквени.

Пример за употребата им е насочването към определен уеб адрес. Ако вашият смарт телефон има опция за разпознава на QR, просто трябва да снимате матрицата и автоматично ще ви се отвори в мобилния браузър съответния сайт, към който сочи кода. Все повече компании, институции и дори личности залагат на този баркод като средство за несимволно представяне на информацията, без да карат потребителите да ги въвеждат на ръка.
В интернет може да намерите безплатни генератори на QR кодове като например този, и сами да си направите своя дигитална визитка.

Вдясно може да видите и QR кодът на нашия сайт.

Вашият коментар