Кои неща Южна Корея прави най-добре

Макар че Корея не може да се съревновава с характеристики като население, площ или вкусна храна, има някои специфични области, в които определено се нарежда сред първенците през последните години.

Онлайн културата

Употребата на смартфони в Корея я поставя на първо място сред останалите, особено при поколението между 18 и 24 години, където достига до впечатляващите 97.7% процента.
Освен за разговори и чат, корейците потъват в мобилните вселени на Naver, Line и Kakao Talk, плащат разходите си, гледат телевизия и пазаруват във виртуални супермаркети.

Работокохолици

Корейците толкова обичат да учат, че са известни с това, че на глава от населението имат изключително много вишисти – 98% от хората завършват училище, а 63% завършват колеж.
Дали заради усиленото учене през ученическите и студенските години, дали заради конкуренцията, но жителите на Корея могат успешно да вземат короната за най-големи работокохолици на света. Според изследвания, средно служителите там правят по 44.6 часа на седмица, за разлика от усреднения стандарт за развитите страни от 32.8 часа.

Бизнес алкохолици


Когато не работят, корейците са известни с това, че празнуват последната си сделка или давят мъката си в соджу – тяхната алтернатива на бирата. Традиционни са вечерите с шефа, на които всички служители са принудени да обикалят заведенията и да се наливат с алкохол. Ако не си част от тези алкохолни приключитения може да обидиш началството или да те причислят към отбора на загубеняците.

Иновативна козметика

Откъде мислите, че възникнаха базираните на охлювена слуз кремове? А ББ кремовете? А лосионите с ферменитирани съставки? Корейската козметична индустрия не престава да експериментира с с нови продукти, от които излизат световни хитове.
Корея е най-големият пазар за мъжка козметика, като там се изкупуват четвърт от цялата козметика за мъже, която се продава в световен мащаб.

В друго проучване сред най-големите градове по света се разкрива, че наред с жителите на Токио, Сеулските кореняци се нареждат на първо място по недоспиване с малко по-малко от 6 часа на нощ.

 

Жените в голфа

Ако погледнете световната класация на 100 най-добри жени в голфа, учудващо ще видите, че близо 2/5 са с корейски произход. Ако се вгледате в топ 10 за миналата година, първото място е за корейка, а сред редиците на останалите са още 4.

Всеизвестен е и фактът, че американската голф-лига бе приела изискване през 2008, членовете й да се научат да говорят английски, за да се пребори с доминацията на корейските играчи.

Старкрафт

Ако решите да играете видеоиграта Старкрафт в Корея, това всъщност може да ви даде легитимна професия. Професионалните играчи си докарват по стотици хиляди долари от състезания, превръщайки се дори в знаменитости.
След пускането на играта през 1998 година, почти половината от продадените копия са притежания на корейци, където и млади, и стари се отдават на манията си в геймърските клубове.

Уредени запознанства

Корейското общество продължава да следва традициите в областта на уредените срещи и бракове. Корейците, които планират брак, споделят, че ходят на поне две уредени срещи на седмица. Това води до постоянно увеличаване на броя на агенциите за запознаства, за да отговорят на нуждите на хората.

Пластична хирургия

Кварталът Кангнам в Сеул се прочу с факта, че макар и на негова територия да има най-голям брой болници, не можеш да намериш доктор, който да те прегледа, ако си болен. Но ако планираш да се оставиш в ръцете на хирург за козметична операция, всяка клиника там е подходящата.
Корея се прочу сред съседите си, а по-късно и в света, като една от най-добрите дестинации за пластична хирургия, при това не само като цена, но и като качество.

Източник: CNN

Вашият коментар