Да се закопчаем с YKK

Важен елемент от нашето всекидневие, макар и много често скрит, неговата цел е една – да бъде спойката на нещата. Може да прозвучи странно, но всъщност това е предназначението на всеки цип – независимо дали е на дреха, аксесоар или друг предмет, това малко устройство поддържа ред в хаоса, дава необходимата сигурност и контрол. Ако сте му обърнали подобаващо внимание някога, сигурно сте забелязали буквите YKK. Това е името на най-големия производител на ципове в света.

Първият прототип на ципа е създаден през 1981 година в САЩ като заместител на връзките за обувки. Малко по-късно започва да се произвежда масово, а през 1927 г. навлиза и в Япония. Днес водещата компания в индустрията, която произвежда над 2 млн. км цип годишно е японската YKK (Yoshida Kogyo Kabushikigaisha).
Основана е през 1934 г. в Токио от Тадао Йошида. Неговата основна идея била да създаде бизнес за производството на предмети със стойност за хората. Неговото мото било „Никой не просперира, ако не предоставя ползи за другите.“ Затова той избрал нещо дребно и просто, което го впечатлило – ципът. И тъй като този продукт бил елемент в произведените изделия на неговите клиенти, Тадао вярвал, че той трябва да издържи без проблеми за дълго време, за да може и крайният продукт също да служи продължително на своите ползватели. Така всички, участвали в процеса, щели да имат полза. Заради този принцип, компанията развива и вертикалното производство – не само прави ципове, но и изработва машините, които служат за създаването им, плюс всички допълнителни елементи като полиестер и месинг, които влизат в състава на закопчаващите механизми.
Голям пробив фирмата прави през 1950 г., след като Тадао закупува машина от Щатите, която автоматизира процеса на производство и подобрява ефективността. Днес бизнесът на YKK обхваща от продукти за архитектурата до машини и техника и има 111 подразделение в 70 страни.

С над 75 години история YKK не престава да търси иновативни решения и да предлага висококачествени продукти, които да посрещнат изисквания и за функционалност, и за мода.
Един от техните ципове Excella® например минава през полиране и никелиране на всеки зъб за по-гладко плъзгане на главата. YziP® е плътен и издръжлив цип, използван широко при закопчаване на дънки. Голям хит се оказва и двойноразкопчаващият се цип, отварящ се и в двата края. За да задоволят почитателите на модата, се предлага цип Сваровски с разположени по лентата скъпоценни елементи на марката.
Едно от последните изобретения на компания е водоустойчивият Aquaguard® VISLON® цип, предназначен за дъждобрани и горни якета. Специалният дизайн на зъбчетата на ципа дава по-голяма защита срещу проникване на вода за разлика от стандартното закопчаване.
Друго иновативно творение е PRIFA® – цип, с възможност за щамповане на лого и букви, който позволява на дизайнерите да експериментират с оригиналните си идеи.
В производствения арсенал на компанията влизат и други продукти като куки, копчета, катарами, пластмасови закопчалки и др.
Похвално за компанията е фактът, че не е забравила първоначалния принцип на създателя си и балансира постоянството с иновациите, за да отговаря на изискванията на своите клиенти и да предлага нови възможности.

Вашият коментар