Да предизвикаш съдбата с една хапка

Едно от нещата, които обикновените хора не приготвят вкъщи за ядене, е фугу (или месото от рибата балон). Не само защото е един от най-големите и скъпи деликатеси в Япония (обикновена порция варира от 200 до 700 долара), а и заради опасността. Причината е, че ако се обработва неправилно, може да има фатални последици за човека, защото е силно отровна. За да могат да приготвят фугу, всички суши шефове трябва да минат тренировъчен курс в асоциацията „Harmonious Fugu“ и да са положили изпити към нея, за да получат лиценз.

Рибата съдържа смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези, поради което е и забранена консумацията им. Но тъй като малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни от някои гастрономи. Ако това усещане не премине до 15 секунди, можете да се смятате за пътник. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова и стандартният медицински подход е да се направят опити за поддържане на дихателната и кръвоносната системи, докато ефектът от отровата премине.

Като пример за опасността от консумацията на фугу, преди да бъде въведен контролът на предлагането й от правителството, се дава статистиката от 300 души на година, които са умирали от неправилно приготвяне. Дори обикновено допир до вътрешностите й може да е фатален, затова всички отровни части на рибата се поставят задължително в кутия, която се запечатва и се изхвърля.

Сезонът на рибата балон започва от края на септември и приключва в края на март, но през цялата годината може да се яде и в Ойта по 60 долара парчето. Типичните ястия с нея са Ташини фугу – приготвена със зелен лук и потопена в сос „понзу“; течири – парчета фугу, задушени заедно със зеленчуци в глинено гърне; теса – тънко нарязани сурови парчета от риба балон.
Обработката на месото е изключително сложен процес, който цели да се намали силата на отровата. Реално няма начин да се премахне изцяло тетродотоксинът и той остава в минимални количества, които действат като наркотик за хората. Забележителните способности на всеки готвач на фугу се доказват с предизвикването на еуфория у клиентите, опитващи ястията му, заради наличието на контролираната от самия него доза на отровата. В допълнение той трябва да притежава и естетически умения за красиво аранжиране на прозрачните парчета фугу. Казват, че месото наподобявало пилешкото с лек морски привкус и е с особена желатинова консистенция, която се топи в устата.

Любовта на японците към този деликатес е толкова голяма, че всяка година се консумират над 20 хиляди тона от това месо.

Вашият коментар