6 от 100-те японски храни, които да опитате

Домашно приготвено умебоши (梅干し)

Плодът уме, нещо средно между слива и кайсия, е основният продукт за умебоши. Вкусът на крайния продукт е солено-кисел и човек се адаптира към него с течение на времето.
Подготовката на умебоши протича в етапа. Първо сливите се обезкостяват и изсушават. След това се потапят в съд, пълен с алкохол, където престояват. Последният етап е поставянето на сливите в солена среда, заедно с листа чисо, поръсени обилно със сол. Количеството на солта може да варира, в зависимост от желанието на готвача – от 8 до 20 %. След като сливите поемат напълно цвета и течността от листата, те се изваждат и се изсушават отново на слънце.
Използва се в малки количества за подсилване на вкуса и стимулиране на апетита. Най-добри умебоши са домашно приготвените и въпреки усилията за подготовката им и в наши дни има много хора, които сами ги правят всяка година.
Освен уникалния си вкус, умебоши притежават и доста полезни за здравето свойства. Препоръчват го за проблеми с храносмилателната система, липса на апетит, всякакви видове настинки и вирусни инфекции и много други неразположения и заболявания. Целият списък наброява над 100. В какво се крие тайната  – доказано е, че това е една от най-силните алкални храни и приемането й повишава алкалността на кръвта. А е известно, че при здравия човек телесните течности и кръвта са силно алкални, докато при разболяване киселинността се увеличава.
Японците дори имат поговорка за церителските способности на тази храна – „Едно умебоши на ден те държи надалеч от докторите.“

Вашият коментар