Да отидеш при пластичния хирург за награда

Южна Корея харчи около 2% от БНП или близо 20 млрд. долара на година за частно обучение и персонални учители, като значителна част от тези средства отиват към уроците по английски език. Конкуренцията между езиковите центрове е изключително голяма, а правителството е създало специални регулаторни механизми за определяне на таксите и работните им часове, с което ги прави достъпни най-вече за богатите наследници, чийто родители могат да си позволят да вложат достатъчно средства за подготовка за тежките изпити, които се провеждат всяка година през ноември.

Моментът на истината след няколкогодишно учене и дълги часове при частни учители в подготовка за колежанския изпит, който определя в голяма степен кариерата и социалното положение на повече от 700 хиляди кандидата за места в престижните академични заведения в Корея, се състоя преди няколко седмици.

Със сигурност голям товар  падна от плещите на мнозина, които ще се отдадат на много сън, забавление с някоя видеоигра или навън с приятели, а част от тях ще бъдат възнаградени от своите родители със специален подарък. В това число влиза и посещението при пластичен хирург за така мечтания нос или очи на цена с 25% по-ниска от нормалната.

Покрай колежанските изпити клиниките предлагат примамливи оферти за изморените от учене южнокорейски подрастващи – специално намаление. Популярните интервенции включват модифициране на носа по западен образец с леко вирнат връх и операция на клепача за уголемяване на очите, което е особено желано от младите жени в момента.  Клиниките споделят, че резервации от страна на родителите  са направени месеци преди самия изпит. За целта са създадени пакетните промоции от двойна операция – нос и очи, се предлагат с 25 процента намаление, което възлиза на близо 900 хил. вона ( около 1300 лв).

Други болници отиват дори още по-надалеч и се насочват към самите родители. Към двойната операция те предлагат на майките безплатна инжекция Ботокс за появилите се бръчки от тревогите и грижите по децата.

Дали увлечението на корейците по европеидните черти няма да им изиграе лош номер и да ги уеднакви съвсем, макар и да ги направи по-красиви?

Една известна напоследък звезда, която сама призна, че е минала под ножа на пластичния хирург, е чаровницата Пак Мин Йонг от сериала „Скандалът в Сонгюнгуан“.

Вашият коментар