Добавят 196 йероглифа към задължителните в Япония

Японското Министерство на образованието ще направи първата промяна от 30 години насам в списъка със задължителните за изучаване в училище йероглифи. Заради разпространението на компютри, които позволяват изписването на по-сложните канджита, бройката им се увеличава със 196.

Списъкът „Джойо Канджи“ е стандартизиран през 1981 година и съдържа 1945 символа, които японските ученици изучават от начално училище до гимназията включително. От днес те вече стават 2136, като ще има 5 от старите, които ще бъдат премахнати.

Преразглеждането на списъка стартира през 2005, когато бяха подбрани 45 000 йероглифа от книги, уебсайтове и вестници. Намаляването на бройката бе извършено от Съвета по културни въпроси, състоящ се от професори, писатели и изпълнителни директори от различни компании чрез публични дискусии през Интернет.

Представителят на министерството Ясухиро Такеда обяснява, че животът за последните 30 години се е променил значително и сега хората не пишат ръкописно, а с клавиши.

Един от новите символи – „утсу“ означава депресия и се изписва с 29 черти. Обикновено се е срещал, написан на хирагана (японската фонетична азбука). „Монме“ е пък сред отпадналите пет – вид мярка за тегло, равна на тежестта на една монета от 5 йени.

По данни от 2009 година, грамотността при японците над 15 години е 99% (поне що се отнася до тези близо 2000 йероглифа).

Вашият коментар