Да се пробва – ястие 13 от 100:Шинсолло

Пъстра гарнитура

Този специалитет обикновено не се сервира като отделно ястие, а като част от изискана вечеря или бюфет. Запазило традиционния за Корея шарен отенък, пъстрата купа от зеленчуци се намира над горящи дървени въглища, които поддържат храната топла. В състава му влизат пържени яйца, гъби, кюфтета, пържени рибешки филета и дробчета, задушени моркови, зърна гинко и ядки, аранжирани в приятна за окото въртележка. В добавка, ястието се полива с телешки бульон, за да придобие вкус на варено.

В миналото ястието е било сервирано само на крале и благородници и все още е част от традиционната дворцова кухня. В него са включени цели 25 съставки, правейки го достойно за кралската трапеза ястие, богато на полезни вещества.

Съществува и следната история как специалитетът е получил името си.
В планините живял учен, оттеглил се от света. Той се страхувал, че ще срещне гибелта си заради гнева на тираничен крал, властвал по времето на династия И Чосон. Отказвайки се от всичко материално и земно, ученият сам си приготвял яденето, като поставял зеленчуците в загрято от огъня метално гърне. Затова ястието било наречено шинсолло – храна, стоплена в месингов съд .

Вашият коментар