Пингвин за 330 млн. долара

Чували ли сте за Пороро? Знаете ли кой се крие зад това име? Подозирам, че не. 🙂
Нека ви го представя – това е едно малко палаво пингвинче, което обича да прави пакости и обожава приключенията, които споделя с интересните си приятели – бебето динозавър Кронг, голямата полярна мечка Поби, малкото момиче-бобър Лупи и изобретателната лисица Еди. Телевизионната анимационна поредица за деца, в която всички те се забавляват и играят, е едно от най-гледаните предавания от невръстните в Корея, а успехът му се повтаря и по целия свят.

Поронг Поронг Пороро”, накратко Пороро, е създаден съвместно от четири компании – Entertainment Co. Ltd., Ocon Co. Ltd., SK Broadband Co. Ltd. и EBS, и е изцяло направен с корейска технология и средства. За първи път анимационният герой се показва по телевизията през ноември 2003 по EBS. Филмчетата са кратки, по 5 минути и наблягат на важността на приятелството. В следващите години Пороро придобива огромна популярност сред деца и възрастни, което му носи голямата Награда за Дигитално съдържание, а три години подред печели и Специалният приз на министър председателя в Корея.

Детският филм успява да се класира в телевизионната категория на Анимационния фестивал във Франция и достига до финалите на „Cartoons on The Bay” в Италия, както и на редица други международни фестивали. Особено популярен става точно във Франция, където в ранния час – 7 сутринта, достига зрителски рейтинг от 42% с максимално достигнато ниво от 51%. Френските медии го описват като интересна програма без насилие, която има позитивен ефект върху децата.
Международният успех на Пороро не се ограничава само с това. Неговият образ вече е достигнал до над 100 страни, сред които Мексико, Дания, Индия, Тайван, Китай, САЩ и др.

Марката Пороро е една от най-успешните в Корея. Някои твърдят, че е оценена на 330 млн. долара! Успехът на пингвинчето се отразява не само на детските играчки, но разширява обхвата си към спално бельо, витамини, четки и пасти за зъби, учебни помагала, чорапи, шапки, раници и др. Марката се използва и в други бизнес сфери като мюзикъли, изложби, образователни проекти, дори банкови продукти за деца. За фенове на Пороро се считат над 900 хиляди души.

Огромната популярност води до увеличаване на изискванията към производителите да подобряват качеството на продуктите си. Всички индустрии, ползващи образът на пингвинчето, се налага да се постараят доста, за да отговорят на стандартите на Пороро. Прогресът е неизбежен. 2009 година носи над 1000 лицензирани продукта и близо 1 млрд. долара приходи.

Защо Пороро е толкова успешен? Тайната се крие в симпатичния сюжет и герои. Децата се влюбват в уникалната и малко странна история. Любима реплика на Пороро е „Обичам да играя”. Вместо образователно съдържание, се разказват истории, които са близки до децата. Пороро има интригуваща поклащаща се походка и малките зрители го приемат като приятел или дори брат. Неговата пакостлива натура естествено влиза под кожата им заради приключенията и белите му, които самите деца биха искали да направят.
Сочен като една от най-успешните корейски марки в света, Пороро все още не достигнал нашата страна. Дано някои ден малките ни съграждани успеят да се докоснат до очарователния палавник и фантастичния свят, в който твори приключенията си.

Вижте още една от забавните истории, този път с оригинален корейски дублаж.

Източник: koreabrand

Вашият коментар