Негативното влияние на бедствието върху индустрията


Земетресението от 11 март в Япония простря влиянието си върху музикалната и филмова индустрия.
Част от планираните американски премиери бяха отложени за неопределено време заради забавяне на доставките или невъзможността за прожекции поради проблемите с електричеството. Естествено, и поради факта, че доста по-малко ще бъдат и зрителите, откъдето ще има и по-малка печалба.
Проблеми с горивото и неговото забавяне не позволиха на Warner Bros да достави до над 280 кина копия на филми като “The Rite”. Бедстието принуди компанията да оттегли и “Hereafter” заради наличието на сцени с цунами.
Paramount Pictures са в процес на уточняване дали доставчиците ще се справят с продукцията на братята Коен “True Grit”, за да са наясно дали да не преместят премиерата му след 18 март.
Само след седмица трябваше да се състои Tokyo International Anime Fair 2011, но събитието е отложено, защото не може да се гарантира сигурността на участниците в изложението, което е пострадало от земетресението.

Всички изпълнения на Johnny & Associates за март са отменени. Вместо това всички транспортни камиони и електрически захранвания, които обикновено се използват за концертите на живо, ще бъдат предоставени за доставяне на животоспасяващи продукти в поразените райони. Момичешката формация AKB48, рок-бандата GLAY, Коичи Домото, w-inds, ViViD,  ААА и др. също няма да проведат обявените концерти и събития.

Компанията AVEX обяви, че всички нови музикални продукции, които предстояха да бъдат пуснати на пазара, ще се забавят за неопределено време. Решението е взето не само заради земетресението, но и в улеснение на всички доставчици и комуникационни канали, които обикновено се ползват за промоциите, тъй като в момента те трябва да се погрижат най-вече за пострадалите. Същото се случи и с новите албуми на Universal Music Japan и Hello!Project.

Въпреки тежката ситуация, позитивни нотки идват от съпричастността на всички лица в Япония към пострадалите. Големите музикални, мениджърски и технологични компании събират средства и същевременно даряват финансова помощ за справяне със следствията от земетресението. Avex Group отдели 100 млн. йени (1,2 млн. долара), Watanabe Entertainment – също 100 млн., Сони – 300 млн. йени, SEGA – 200 млн. , Nintendo – 300 млн. йени, CAPCOM и BANDAI събраха над 100 млн. йени, TECMO KOEI предостави 10 млн. йени на японския „Червен кръст“. Агенцията на Тода Ерика и Коюки „FLaMme“ дари 20 млн. йени, групата AKB48 са успели да съберат над 500 млн. йени! Рок бандата GLAY е дала 20 млн. йени през благотворителна фондация за пострадалите от земетресението райони.
Певецът GACKT използва влиянието си, за да основе фонд за набиране на средства, в който до вчера са събрани над 110 млн. йени.
Една от най-големите компании за облекла в Япония Fast Retailing, собственик на “UNIQLO” и “g.u.”, е дарила 300 млн. йени за фонда за земетресението, а изпълнителният директор Янай Тадаши от свое име е предоставил сумата от 1 млрд. (12,2 млн. долара) за справяне с последиците от бедствието. В допълнение корпорацията ще осигури дрехи за хората, равняващи се на 700 млн. йени.

Корейските артисти също показват съпричастност към тежката ситуация. Халлю звездата Пе Йонг Джун е извадил от сметката си близо 900 хил. долара, последван от Ким Хьон Джунг със 71 хил. долара. Момичета от KARA обявиха, че ще дарят всички приходи от последния си сингъл “Jet Coaster Love” в помощ на пострадалите.

Фондът за подпомагане се очертава доста голям, но вероятно ще влезе в действие чак след седмица-две. Дотогава хората в пострадалите райони имат нужда от най-ежедневните човешки вещи, които могат да пристигнат бързо единствено само от Япония или съседните й страни. Добра идея би било да се ползват хора в страната, които да събират средства и да реагират възможно най-бързо, затова ако искате и вие да помогнете, потърсете българи в Япония и пратете пари към тях.

Вашият коментар