2 от 100-те японски храни, които да опитате

Прясно тофу като хияяко или юдофу

Името му от японски означава буквално сирене (то) от соя (фу).
В миналото тофу се предлагало от уличните продавачи, които обикаляли квартала вечер (точно преди вечеря) и на висок глас обявявали присъствието си. Домакините излизани с купи на ръце и си купували прясно тофу.
Сега вече тези мобилни сергии вече са изчезнали, но все още съществуват малки магазинчета, в които се прави единствено и само този соев продукт.
Процесът на изработка на тофу протича през няколко етапа. Соевите зърна се накисват във вода и след това се смилат, за да се получи сурова соева супа. Сместта се сварява и в резултат на това се получават два продукта – соево мляко и утайка, наречена „окара”. Соевото мляко е в основата на тофуто. Чрез процес на коагулация на млякото продуктът се сгъстява като извара и се оформя в калъпи, след което се потапя се във вода и се охлажда. Резултатът от това е прясното тофу, което е най-полезно в първите дни от неговата направа. С времето хранителните му качества губят от своите полезни свойства.
Изключителната полезност на соевото сирене се дължи на факта, че съдържа голямо количество аминокиселини, необходими на човешкия организъм, както и заради липсата на холестерол. На този продукт се приписват редица предимства като намаляване на излишно тегло, превенция на рака, остеропорозата и ефектите на менопаузата, увеличаване на концентрацията и защитните сили на организма през зимните месеци. Твърди се дори, че чистата кожа на японките се дължи най-вече на голямата консумация на тофу.

Соевото сирене има свойството да поема ароматите на храните, с които се приготвя, затова може да се използва в комбинация от множество продукти. Японците обичат да го консумират по начина, по който ние ядем нашето бяло сирене – без допълнителни храни. Например хаяяко е чисто изстудено тофу, поръсено с подправки като зелен лук или джинджифил с капчици соев сос. Юдофу е зимната версия на хаяяко – сварено тофу във вода с малко соев сос.

Може да се съчетае в салати, манджи, супи, дори десерти.

Вашият коментар