100 години от рождението на Куросава

Краят на ноември ще отбележи 100 годишнината от рождението на знаменития японски режисьор Акира Куросава с един обширен проект, включващ няколко събития, организирани в София от АРТ Студио Аматерас и японското посолство. Той цели да покаже не само кино-произведенията на великия режисьор, но и различни изобразителни форми на отражения в съвременното
изобразително изкуство – графика, инсталация, видео, фотография, експонати и др и включва лектория, японска графика и кимона, уъркшопи и експерименти.

На първо място, по време на Киномания 2010, ще бъдат излъчени три негови филма – „Сънища„, „Размирие“ и „Кагемуша: Сянката на войната„, чиито дати на излъчване може да проследите чрез линковете в заглавията им.

Второто събитие ще бъде открито на 23 ноември – вторник – 18.30 часа. в АРТ Център Форум на ул. Георг Вашингтон 24. Специална МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА „КУРОСАВА. ОТРАЖЕНИЯ” ще отвори врати за свободен достъп, за да покаже светът на Куросава, неговите рисунки и отзвукът на неговите творби в световното изкуство.

На трето място,  отново в АРТ Център Форум, но на 20 ноември, събота, от 11 часа, ще бъде изнесена лекция от Андроника Мартонова, БАН, на тема ФИЛМИТЕ НА КУРОСАВА – ОТРАЖЕНИЕ В БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА. Втора лекция ще бъде проведена на 27 ноември, по същото време и място, чиято тема ще е ФИЛМИТЕ НА КУРОСАВА – ОТРАЖЕНИЕ В АМЕРИКАНСКОТО И СВЕТОВНОТО КИНО.

Допълнение към всички събития ще бъдат три уъркшопа, които отново ще се проведат в АРТ Център Форум:

  • Традиционни хартиени произведения – оригами и хвърчила, със съдействието на японски доброволци – 4 декември, събота, 11 часа
  • Кимоното – традиция и изкуство – 11 декември, събота, 11 часа
  • Светът на самурая – 18 декември, събота, 11 часа

(Подробната информация за всички събития и инициативи се намира в документа на страницата на японското посолство – свали оттук)

Вашият коментар