Две азиатски анимации като предложения за Оскар

Кандидатите за номинации за най-добър анимационен филм за 83-те награди Оскар бяха обявени преди няколко дни. Академията промени правилата за класиране и позволи на чуждестранен филм да участва като кандидат, ако има поне една седмица прожекции в Лос Анджелис. Така получи шанса си и японската продукция „Summer Wars“, която вече е сред 15-те предетендента.

Режисьор на филма е създателят на „The Girl Who Leapt Through Time“ – Хосода Мамору. Историята се фокусира върху Кенджи Койсо – боязлив единадесетокласник и математически гений, който несправедливо е обвинен, че е хакнал виртуалния свят Oz, където е модератор. Последиците от тази атака се пренасят и в реалността и Кенджи трябва да напрегне всичките си умения, за да може да предотврати гибелното стълкновение, което заплашва и виртуалния, и физическия свят. На помощ му се притичват членовете на семейството на Нацуки Шинохара, негова съученичка.

Анимето спечели миналия месец наградата на публиката за най-добър анимационен филм на Международния филмов фестивал Анахайм, а през септември измести от първото място водача досега „Евангелион“ в класацията за най-много продажби през първата седмица след пускането му.

Вижте трейлъра на „Summer Wars“:

Китай също има свой участник в надпреварата. Достойният претендент е ръчнорисувания, с  3-D вариант, “The Dreams of Jinsha“, чийто режисьор е Чен Деминг. Филмът разказва за егоистичното момче Xiao Long, коeто се връща назад във времето преди 3500 години в процъфтяващото кралство Jin Sha (разположено в района на съвременния Chengdu, Китай – археологически район, откъдето има много находки, които могат да се видят в музея „Jin Sha“). Заедно с принцеса Jin Sha и един елф, той е въвлечен в борбата на кралството срещу злите сили, което го научава на повече отговорност към хората и света около него.

Според някои критици, филмът много напомня „Аватар“, но създателите му твърдят, че историята е замислена доста преди американската продукция, тъй като анимацията е отнела цели пет години. Първата му прожекция беше на фестивала в КАН тази година.  Вижте трейлъра на “The Dreams of Jinsha“:

Номинациите за Оскар ще бъдат обявени на 25 януари и от всичките 15 кандидата ще останат само 3. Повечето прогнози не включват чуждестранните заглавия и се предрича борба единствено между американските продукции на Dreamworks и Pixar – абсолютния хит за тази година Toy Story 3, How to train a Dragon, Tangled и Despicable Me. Малки шансове дават и на френския The Illusionist. Горните две азиатски заглавия, въпреки хубавата история и анимация, остават на заден план.

Източник: Oscar

Вашият коментар