Жанрът Токусацу – супергероите в странни костюми

Сигурно сте чували за сериите „Kamen Rider“ или „GORANGER“ – анимации и филми с много супер герои, които се бият срещу лоши чудовища. Този раздел от японската аудио-визуалната индустрия си има собствено наименование – „токусацу“, което буквално означава „специални ефекти“. Характеризира се с наличието на герои със суперсили, обединени в група, които се изправят срещу различни зли създания и употребата на множество визуални ефекти за украсяване на способностите и битките. Някои от най-популярните шоута от този жанр, освен „Kamen Rider“, са сериите за „Ultraman“, Годзила и Гамера, дори Дораемон влиза в тази категория. Токусацу сериите се разделят на множество поджанрове, свързани с научна фантастика, фентъзи и хорър.

Историята на токусацу започва през 60-те години с раждането на концепцията за Годзила – най-популярното извън Япония чудовище. Вдъхновен от американския Кинг Конг, създателят й  Цубурая Ейджи полага основите на жанра с използването на човек-актьор за пресъздаване на гигантското същество и употребата на миниатюри и умалени градски макети. 1954 г. е началото на популярността на Годзила, Гамера и крал Гидора. През 1957 идва и първият филмов сериал за Супер Джайънт, с което вниманието се пренасочва към маскираните супергерои. Дебютирайки през 1966 г.,  Ultraman става известен буквално за ден сред по-малките тийнеджъри. Популярността му води до множество продължения и нови версии, всеки със собствена история. За известно време никой не успява да бие Tsuburaya Productions, създателите на този супергерой. Годината е 1971 г. Ишиномори Шотаро, продуциран от „Toei”, пускат нова серия, която цели да представи герои в американски стил. С нея жанрът всъщност се превръща в токусацу. Естествено, това е „Kamen Rider“. С нея идва и употребата на по-добри специални ефекти, по-реалистични бойни сцени, фокусирането върху основен злодей, който действа чрез свои подчинени.

Успехът на Kamen Rider води до появата на множество шоута, които се опитват да имитират стила – не само в токусацу, но и в аниме и манга жанра. През 1975 г. „Himitsu Sentai Goranger“ носи новата вълна – тази на групата от петима супергерои. Серията комбинира аналогичното на Ultraman гигантско чудовище, което се бие в реалистични екшън сцени, в стил Kamen Rider. В жанра се привнася и груповата динамика, след като до момента супергероят обикновено е бил сам.

Токусацу техниките се разпространяват извън Япония много скоро след възникването на жанра. През 1961 г. в Англия е създаден по подобен начин филмът за Горго, последван от аналогичен на Годзила герой в датска продукция с името „Reptilicus”. Братята Шо продуцират историята за „The Super Inframan” през 1975 г., базиран на големия успех на сериите Ultraman и  Kamen Rider.

В момента жанрът все още продължава да се радва на много фенове, а историите на Kamen Rider излизат редовно с нови приключения. Някои от вас сигурно ще си кажат – „това е твърде детско“, „само фантасмагории“, но любителите на токусацу, които вече не са в детските си години, твърдят, че това са един вид развлечение в свят, в който сериозното е твърде много застъпено. Не е нужно всяко телевизионно предаване да е отражение на реалния свят, защо да не се насладиш на истории, в които героите летят и ползват магически уреди, бият се с чудовища и носят шарени маски. Все пак не трябва да се забравя, че от подобни сюжети тръгват идеи за хитове като „Междузвездни войни“ и „Аватар“, затова не бива с лека ръка да се пренебрегват.

Като част от отличителните характеристики на японската попкултура, жанрът токусацу е едно от очарованията, с които тя печели почитатели не само на родна почва, но и навън. Макар че се е променил през годините и от научната фантастика се е разпространил към приключенията, фентъзито, драмата и др. жанрове, макар че специалните ефекти напредват с развитието на технологиите, в основата си той си остава същия – става дума за човек, облечен изцяло в странен костюм :).

Вашият коментар