10 насоки как да се държите като турист в Япония

Като страна, която се намира буквално на противоположната част на Земята спрямо нас, Япония е необикновено място за повечето туристи от Европа. Местната култура притежава някои характеристи, които биха изненадали незнаещите, а други ще ги накарат да видят нещата под различен ъгъл.
Японците придават голямо значение на правилата за етикет и уважение към останалите, тъй като считат това е неразривна част от хармоничните и мирни социални взаимоотношения. Групата се поставя с приоритет пред индивида, което налага на всеки да се придържа към коректно поведение спрямо останалите.

Затова ако планирате да посетите страната на изгряващото слънце, е добре да се запознаете със следните правила на държане, за да не рискувате да попадне в конфузни или неприятни ситуации.

Боравене с клечки
Едно от най-грубите действия с клечки, което можете да направите, е да сочите с тях към човек. Не е прието също и да бодете храната си като на шиш, както и да ги размахвате във въздуха по каквато и да е причина.
Добре е да избягвате да ги забучвате в купата с ориз или да препредавате храна между клечките, защото тези действия са част от погребалните ритуали в Япония.
Ако се налага да хапвате от общо ястие, добре е така да поставяте храната в устата си, че да не докосвате клечките, от съображения за хигиена, тъй като всички бъркат в яденето.

Сърбане
Макар и считано за изключително грубо или дори селско в западните страни, сърбането на супа или бульон в Япония е нещо напълно обикновено. Във всеки ресторант за рамьон можете да чуете подобни звуци на присръбване и никой не гледа с лошо око на този маниер.

Допълнителна точка може получите, ако покажете и малко знание за културата на сервиране. При получаване на ястието и преди започване на консумацията, японците си пожелават „Добър апетит“ с думите „i-ta-da-ki-mas“. Ако ви е много вкусно, можете да изразите това с думата „oi-shii“, докато похапвате.

Банкноти
Когато плащате в брой, помнете да потърсите къде е табличката за ресто. В Япония не е прието да се разменят пари от ръка на ръка, затова трябва да платите, като оставите парите в табличката и там съответно ще получите и рестото.

Поздрав

Може би най-разпознаваемият маниер в Азия е поклонът. За разлика от Запада, бъдете подготвени да го практикувате често в Япония. При поздрав за местните е съвсем нормално не да се здрависват, а да се поздравяват с поклон.
Същият маниер е често срещан и при извинения и отправяне на благодарности.

Бакшиши

На някои места в България, бакшишът си е част от цената и дори задължителен, но запомнете, че в Япония това е напълно чужда част от тяхната култура. Избягвайте да оставяте бакшиши в ресторанти, барове и дори таксита. Ще предизвика объркване в местните и дори може да ви догонят, за да ви върнат парите. Японците обичат точносттаа и се обиждат, когато им се бъркат в тази насока.
Ако все пак искате да оставите някакъв бакшиш при услуга, най-добре е да поставите парите в плик и да ги подадате на човека.

Питиета

В Япония не е прието при събирания в групи да си сипвате сам питие, особено ако има обща бутилка, от която всички пият. Можете да сипете и напълните чашите на всички ваши спътници, но не и във вашата. Очаквайте тя да бъде напълнена от някой от останалите.

Тишината

Един от маниерите, които японците спазват особено строго на публични простанства, е да пазят тишина. При возене в обществен транспорт се счита за изключително грубо, ако разговоряте по телефона или на висок глас. Идеята е да не притеснявате останалите пътници.
Може дори да видите или чуете предупреждения да спрете звука на мобилния си телефон, за да не получите неодобрителните погледи на местните.

Гостуване у местен

Размяната на дарове е част от традиционната култура на Япония и се практикува дори в случаи като смяна на сезона или преместване в нов дом. Затова е проява на добър маниер, в случай че гостувате на местен жител, да му подарите сувенир от България или нещо, което е типично за страната, от която идвате – шоколад, бонбони, сладкиш, вино. Не е нужно да е нещо скъпо или ексцентрично, в случая е по-важен жестът. Дори на твърде странните подаръци се гледа като на проява на лош вкус, отколкото с одобрение. Може да е нещо дребно, но е важно да бъде красиво опаковано, тъй като по-този начин показвате уважение.

В допълнение, винаги подавайте предмета с две ръце, като и поемайте с две ръце, а не с една. Това е част от маниерите по учтивост, тъй като ползването само на една ръка е твърде грубо.

Събуването на обувки

Може би един от малкото обичаи, които споделяме с японците, е събуването на обувките. Японците обаче са разшири обхвата на тази практика и остават боси не само в собствените си домове, но и в редица други места. Бъдете готови да се събувате в заведения, хотели, храмове и въобще навсякъде, където е покрито с бамбукови рогозки, известни още като татами.
Затова изберете за вашето пътешествие удобни и лесни за събуване обувки, както и проверете дали чорапите ви нямат дупки.

Освен всичко друго, японците имат отделни чехли, които се ползват само в банята. Така че ако отседнете при местни или на традиционен хотел, носете си джапанки, които да ползвате единствено и само в банята.

Визитки

Ако сте на бизнес пътуване в Япония, а дори и като обикновен турист, е добре да се запасите с визитки в джоба си. Японците ги наричат meishi и ги считат като своеобразна част от личността на приносителя. При бизнес срещи те са повече от необходимост, тъй като се възприемат като база, на която се изгражда доверието към вас.
Като проява на уважение е да поемете подадената визитка с две ръце, да й отделите внимание като прочете съдържанието й, да оставите на масата до приключването на срещата и след това внимателно да я приберете.

По материали от TheTravel

Вашият коментар