AKB48 удариха 1 милион

На 10 ноември Асоциацията на звукозаписната индустрия в Япония  обяви, че последният сингъл „Beginner“ на групата АКВ48 е достигнал 1 млн. продадени бройки, което стана най-големият рекорд на момичетата досега.

Последният сингъл, който бе удостоен с това признание, беше „Sen no Kaze ni Natte“ на Масафуми Акикава през август 2007.

Този резултат за АКВ48 поставя и рекорд по отношение на постиженията на женска група въобще в Япония. През първата си седмица сингълът успя да се „продаде“ в 827 хиляди копия, втората седмица донесе от 64 хиляди, така че не е учудващо, че прескочи милионната граница.

Кой стои зад името АКВ48? Това е японска група от … 48 момичета в тийнейджърска възраст (и после корейците са обвинявани, че прекаляват :)), разделени на три подгрупи, всяка от които се състои от 16 члена. Основана е от Якимото Ясуши през 2005 година, когато той провежда прослушване за нова театрална идол група. АКВ48 имат собствен театър в квартал Акихабара в Токио и имат изпълнения веднъж седмично и по три пъти през уикенда.

Находчивият основател на АКВ48 – Якимото , е обявен за един от най-добрите продуценти, тъй като негова формула на съчетаване на множество естествени ресурси ( японски поп, ученички, миловиден имидж)  води до създаването на една от най-успешните маркетингови идол групи за всички времена.

Вашият коментар