Далекоглед – посока Източна Азия

Шарен калейдоскоп от любопитни азиатски новини, статии и истории от Корея, Япония, Китай

Кино

Филм за живота на писателя Мишима Юкио

Известният японски режисьор Вакамацу Коджи работи над нов филм за самоубийството на легендарния писател Мишима Юкио, озаглавен “11.25 Jiketsu no Hi: Mishima Yukio to Wakamonotachi”. Главната роля ще бъде изпълнена от актьора Арата.
Продукцията ще покаже събитията, случили се на 25 ноември 1970 г. На този ден Мишима нахлува в Главното управление на японските сили за самоотбрана в Токио заедно с четирима души, членове на Татенокай – частно младежко военнопатриотично движение, което самият Мишима основава две години по-рано. След като поема контрола над офиса на началника, Мишима изнася реч от балкона на сградата в опит да провокира военен преврат за конституционна реформа. След неуспеха му той се прибира в офиса и извършва ритуално самоубийство, за което се е приготвял близо година преди това.
Мишима е един от големите японски писатели на 20 век, известен още и с политическата си дейност. У нас има преведен романът му „Златният храм“.
Филмът ще покаже краят на живота на Мишима, започвайки с основаването на Татенокай.
Режисьорът подготвя този проект от десет години. За ролята на Мишима той избира актьор, с който е работил в предишни свои филми – “Caterpillar” и “United Red Army”. Актрисата Тераджима Шинобу ще изиграе жената на Мишима.
Премиерата на продукцията е планирана за пролетта на 2012 г.

Вашият коментар