Филм за живота на писателя Мишима Юкио

Известният японски режисьор Вакамацу Коджи работи над нов филм за самоубийството на легендарния писател Мишима Юкио, озаглавен “11.25 Jiketsu no Hi: Mishima Yukio to Wakamonotachi”. Главната роля ще бъде изпълнена от актьора Арата.
Продукцията ще покаже събитията, случили се на 25 ноември 1970 г. На този ден Мишима нахлува в Главното управление на японските сили за самоотбрана в Токио заедно с четирима души, членове на Татенокай – частно младежко военнопатриотично движение, което самият Мишима основава две години по-рано. След като поема контрола над офиса на началника, Мишима изнася реч от балкона на сградата в опит да провокира военен преврат за конституционна реформа. След неуспеха му той се прибира в офиса и извършва ритуално самоубийство, за което се е приготвял близо година преди това.
Мишима е един от големите японски писатели на 20 век, известен още и с политическата си дейност. У нас има преведен романът му „Златният храм“.
Филмът ще покаже краят на живота на Мишима, започвайки с основаването на Татенокай.
Режисьорът подготвя този проект от десет години. За ролята на Мишима той избира актьор, с който е работил в предишни свои филми – “Caterpillar” и “United Red Army”. Актрисата Тераджима Шинобу ще изиграе жената на Мишима.
Премиерата на продукцията е планирана за пролетта на 2012 г.

Вашият коментар