Приказният свят на музея „Гибли”

Ако се окажете някога в Япония и по-специално в Токио и сте любител на продукцията на студио „Гибли”, не трябва да пропускате да минете през музея, създаден от Хаяо Миядзаки.
Конструирано с вътрешни и външни изложбени площи, причудливи стаи и познати фигури от анимационния свят на студиото, музеят е също толкова жив и цветен като филмите, на които е посветен.

Входът на музея ви приветства с голяма фигура на един от най-популярните образи – Тоторо. Триетажната сграда ви посреща с обширно фоайе с извити стълби и голям стъклен таван. На покрива се извисява петметровият гигант – Роботът-войник от “Laputa Castle in the Sky”, обкръжен от зеленина, която ще ви накара да забравите, че стъпвате по сътворена от човек сграда.
Една от стаите представлява работилница на аниматорите – с рисунки и скици по стените, бюро с моливи и недовършени образи, играчки по полиците за вдъхновение на твореца. Процесът на създаване на един филм е проследен и пресъздаден в още няколко стаи с интересни фигури, които разкриват как идеята се превръща в анимация, като са използвани част от истински концепции за познати на публиката заглавия на студиото.
В друга зала е разположена огромна плюшена играчка на котката от „Моят съсед Тоторо”, където е позволено само за деца под 12 години да се катерят по мекия автобус. Третата стая поразява с детайлния и пъстроцветен таван, обсипан с плодове, цветя, едно огромно слънце и скрити между листата образи на Кики и Наушика.
В мазето на музея е разположен малък киносалон с 80 места, където се прожектират филмите на „Гибли”. Яркосиньо небе и шарени цветя привличат погледите към тавана и стените, а след края на всяка прожекция се отварят прозорците, за да нахлуят в стаята лъчите на слънцето.

Ето още няколко снимки от приказното място:
[pe2-gallery album=“aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvMTEwODIyODczMDg1ODMxMDIyMjg0L2FsYnVtaWQvNTU2MDYzMTg3ODE5NDE0MzUyMT9hbHQ9cnNzJmFtcDtobD1lbl9VUyZraW5kPXBob3Rv“]

2 коментара за “Приказният свят на музея „Гибли”

  • 12.01.2011 в 10:21
    Permalink

    Благодаря! Стараем се, също като вас! 🙂
    Надявам се  и вие да продължите да споделяте интересния си поглед към Азия!

  • 11.01.2011 в 17:19
    Permalink

    Напълно подкрепям, това е любимото ми място в Токио!
    пп. сайтът ви е невероятен и безценен за азиатските фенове. Поздрави и успех 🙂

Вашият коментар