U-can определи най-популярните крилати фрази за 2010 в Япония. Тази класация характеризира местните изрази, думи и термини, които са станали определящи в японския език през изминалата година. Церемонията се проведе в Токио на 10 декември в присъствието на хората, които са отговорни за създаването на фразите.

Думата фаворит стана „GeGeGe no“, която идва от телевизионният сериал „GeGeGe no Nyobo“, базиран на автобиографията на Нуное Мура от 2008 г. Това е съпругата на манга художникът Шигеру Мизуки, известен с манга героя си GeGeGe no Kitaro – момче-призрак, което спасява света от злите духове-чудовища.

Tоп 10 на фразите за 2010

  1. ゲゲゲの („Гегеге но“) – прякор на Шигеру Мизуки.
  2. いい質問ですねぇ („Това е добър въпрос…“) – крилата фраза на популярния журналист Акира Икегами, който пита известните личности за гледните им точки по горещи теми.
  3. イクメン („икумен“) – нова популярна дума за мъж, който отглежда деца.
  4. AKB48 – 48-членната момичешка идол група.
  5. 女子会 („джошикай“) – дума, използвана за група момичета, които отиват да пият заедно.
  6. 脱小沢 („Дацу Озава“) – влияние, дошло от политика Ичиро Озава.
  7. 食べるラー油 („Таберу рааю“) – изключително люто олио.
  8. ととのいました („Тотоноимашта“) – Комедийна фраза.
  9. 〜なう („~nau“) „Нау“/от англ. сега/ – Добавено в края на изречението, особено в мрежата twitter. „コーヒーショップなう“ – „В кафето съм сега.“
  10. 無縁社会 („Муен Шякай“) – „Публично без семейни връзки“. Отнася се до скандала с многото възрастни хора над 100 години, които се оказали мъртви от много години, но никой не е знаел. Също и за скандалите с детско малтретиране и др.

Източник: CNNGo.com

Вашият коментар