Представяме ви няколко интересни заглавия от Япония, свързани с тяхната кухня.

1.Tampopo (1985/2016)


Сюжетът се върти около един съвременен ронин, който става наставник на вдовица за намирането на рецептата за перпектната супа за нейния ресторант. Макар и филмът да провокира с някои странни за западния зрител сцени, е пълен с много смях и кулинарни наслади.
Наскоро продукцията бе адаптирана и за 4К резолюция.

2.An (“Sweet Bean,” 2016)


Дори и някога да сте опитвали дораяки, след този филм ще поискате отново да хапнете от сладкия десерт. Една докосваща история за необикновено приятелство между самотен продавач на кифлички, 76-годишна жена и ученичка ни разкриват простите неща от живота, които носят радост, утеха и приемственост.

3.Patisserie Coin de Rue (2011)


Абсолютното изкушени за любителите на сладкишите. Чаровната, но устата Нацуме напуска родния си град, за да отиде в Токио и да си върне гаждето. Той обаче е започнал работа в прочутото сладкарско ателие „Coin de Rue“. Редица събития също довеждат Нацуме до кухнята на сладкарницата, за да се учи за сладкарски шеф.

4.The Chef of South Polar (2009)

https://youtu.be/BJpBexuuSWU

Филмът проследява несгодите на седем мъже, позиционирани на изследователска станция Фуджи в Антарктида за 400 дни. Техният готвач е основният герой сред тях и забърква една необикновена смесица от хумор, упорита работа и носталгия. Ще се насладите на висша класа кулинария като гъши дроб, омар и телешко от Мацузака. Историята е базирана на автобиографичние разкази на Джун Нишимура.

5. Jiro Dreams of Sushi (2012)

Документалният филм разказва за Джиро Оно, най-възрастният носител на 3 звезди Мишелин. 85-годишният майстор на суши представя своето майсторство, наред с част от класическите черти на японската култура – търсенето на съвършенство и неговата цена.

Вашият коментар