В Япония Facebook е познат най-вече на тези, които се връщат от работа или обучение в чужбина, докато местните островитяни или не го използват, или дори не са чували за него. Благодарение на миналогодишния филмов хит „Social Network“, интересът към тази онлайн услуга се засилва, но въпреки това остава съмнението, че ще навлезе достатъчно, както е в Европа или Щатите. Заради мобилността Twitter също има доста повече почитатели от Facebook в Япония.
Най-популярен в страната в момента е сайтът mixi.jp и съотношението между него и Facebook по брой потребители е 9 към 1 в полза на mixi. Особеност на услугата е, че се изисква да се регистрираш с истинското си име, както и фактът, че е разработен за мобилни телефони, а не за РС-та. И като такъв предлага доста повече възможности за японците, които са едни от най-големите ползватели на мобилен интернет достъп в света. Това определя и нагласите, че или Facebook не се явява възможен конкурент и може да се развива паралелно с mixi, или че е възможно пренасянето на навиците на японците от mixi във Facebook да доведе до странни последици, най-вече заради особеностите в поведението им при публикуването на многобройни постове и картинки.
Кои са най-големите разлики:
– за да се регистрираш, трябва задължително да имаш японски мобилен номер
– всички страдат от параноя 🙂 – докато във Facebook всеки приема и одобрява приятели, в mixi е изключително трудно да се сприятелиш. Солиден процент от хората не добавят тези, които не познават.
– много прилича на Livejournal, нещо като онлайн дневник.
– групите са основни и централни елементи в mixi – членовете им водят много по-активно дискусии в сравнение с тези във Facebook, а и са един от начините да намериш нови приятели.
– всичко е на японски.

Последното е особено удобно за всички, които искат да научат езика, но изключително ограничаващо за всеки, който не го знае.

2-та процента онлайн потребители, ползващи Facebook ( в сравнение с Щатите, където цифрата е цели 60), правят страната основна цел в плановете за развитие на социалната мрежа. Дали ще има успех, предстои да видим. Резултатите ще дойдат сравнително скоро, съдейки по темповете на развитието й.

Вашият коментар