Мечтаната професия за корейските ученици

Изследване, проведено сред близо 25 хиляди корейските ученици през миналата година, разкрива какви биха искали да станат децата като пораснат.
За втора поредна година първото място се заема от професията атлет с малко над 11 % от запитаните. Второто място също е непроменено спрямо предишния път – мечтата на близо 7% е да станат учители. На престижното 3-то място се оказва непризната професия „създател на съдържание в YouTube“, което отрязява невероятната популярност на онлайн платформата сред младежите.
Първата десетка се допълва още от длъжности като доктор, готвач, професионален геймър, полицай, адвокат, певец и дизайнер.

Близо една пета от всички участници разкриват, че не са се ориентирали и са отговорили, че нямат планове за конкретна професия.

Вероятно се чудите какво е положението в сравнение с българските ученици. Изледване на PISA за 2018-а година, в което са участвали малко над 5 хиляди деца на възраст от 15 години, разкрива следните резултати. Момчетата поставят на първо място ІТ специалист, следван от атлет, търговски ръководител и лекар. Сред момичетата най-популярни са лекар, адвокат, дизайнер и учител.
Явно мечтите на учениците доста приличат и тук, и на другия край на света.

Източник: Yonhap, БНТ

Вашият коментар