Легендата за деветоопашатата лисица

Историята за митичната лисица, която има 9 опашки, възниква векове назад в далечен Китай. Известна е като huli jing на китайски, kitsune на японски, а в Корея я наричат gumiho. Първообразът й не е свързван с конкретни качества, но корейците я възприемат най-вече като създание на злото, което има користни подбуди. Числото 9 като символика носи отрицателна окраска в Далечния изток, затова и гумихо придобива още по-негативен образ в Корея.

Легендите

В зависимост от източниците, лисицата се ражда с една опашка, но колкото по-силни стават способностите й, броят им постепенно се увеличава. Когато тя успее да достигне максималния брой от 9, лисицата сменя цвета си и става бяла или златна, а магията и знанията й стават неизчерпаеми. Някои могат да използват силата си за създаване на огън или светкавици.
В други легенди се твърди, че лисиците, които живеят 1000 години, се превръщат в гумихо. Такова магическо създание има способността да се превръща в красива жена, която съблазнява мъжете и след това изяжда сърцето или черния им дроб.
Други вариации на легендата казват, че гумихо да се превърне в обикновен човек за постоянно, но при различни условия:
– да не яде човешки органи в продължение на 1000 дни
– да яде 1000 дни по един човешки орган на ден.

Типичната история за лисицата гумихо се основава на образа на красива изкусителка, чиято външна красота привлича неподозиращия мъж да се влюби в нея, за да открие накрая, че жената е всъщност чудовище, което обича да яде органи. Символизмът във фолклорните приказките за гумихо се опитва да насочи към моралната поука хората да бъдат внимателни и да не се подвеждат от външния вид, който може да бъде заблуждаващ.

Гумихо в телевизията

Темата за гумихо е експлоатирана и в света на корейските филми и драми. Някои от популярните продукции, посветени на деветоопашатата лисица са:
My Girlfriend is a Gumiho – излъчена през 2010, драмата разказва за студент, който инцидентно освобождава гумихо, заключено в картина. Благодарение на И Сънг Ги и Шин Мин А, сериалът привлече голям интерес от чужбина.
The Thousandth Man – разказът за гумихо, която е на път да стане човек след изяждането на 999 човешки органа. Останал й е само още един, но има само 3 месеца до крайния срок или тя просто ще изчезне.

Gu Family Book от 2013 година комбинира историческа драма с бойни изкуства и представя една легендарна гумихо, която мечтае да стане човек изцяло.
– През тази година се очаква да излезе още една вариация на темата – сериалът  A tale of Gumiho , но гумихо ще бъде мъж, а не жена. Повече детайли можете да прочете тук.

Вашият коментар