Различните измерения на една среща в Южна Корея

 

В западния свят да отидеш на уредена среща с представител на отсрещния пол е нещо, което не предизвиква у хората приятни емоции, а носи неудобство и желание да избягаш надалеч. Не е така обаче в Южна Корея. В страната има наложени традиции за уредени срещи, запазени и до днес, които датират от миналото, когато родителите са определяли избранника или избранницата. Липсата на умения и опит от страна на младите поколения не само е наложило необходимостта от уредени бракове, но е накарало уредените срещи да придобият различни отенъци и вариации.

Въвеждаща среща – согетинг

Този тип среща представлява запознаството на двама напълно непознати на публично място, което е уредено чрез посредничеството на общ приятел или близък. Обикновено двойката се среща в някое кафе, а общия познат може да се отбие за малко, за да разведри обстановката и разчупи напрежението. След като двойката остане насаме, двамата са свободни да правят и ходят където и каквото решат.
Согетинг е най-разпространената форма на среща, защото така и двамата души имат поне една референция от познат за сигурност и интерес. Затова и никой приятел кореец няма да ви погледне отвисоко, ако му поискате да ви уреди среща с негови свободни приятели.

Групова среща – мийтинг

Въпреки че влиза в категорията „среща на сляпо“, този тип събирания са всъщност групови излизания. Докато има някаква вероятност за романтично изживяване, това не е основната цел. Две групи приятели си уреждат среща, която се организира от едната от групите. Мястото е обикновено бар или заведение, на кафе или на питие, където могат да се играят различни игри за опознаване на хората като дарц, билярд и др. подобни. Този вид срещи се считат за по-забавни от другите, защото го няма напрежението от това, че трябва да впечатлиш човека срещу теб. Основната цел е да се запознаеш с повече хора и да разшириш кръга от познанства, които по-нататък може да станат част от нещо по-сериозно.

Бърза среща – бонгетинг

Бързите срещи не са точно „срещи на сляпо“, а по-скоро спонтанни запознаства. Възникват по време на бума на Интернет и са продължение на онлайн срещите. Хора, които се запознават в чат стаи или чрез различни онлайн приложения като AMANDA или Simkung , се уговарят да се видят на живо. Целта на подобна среща е просто забавление, не се гледа особено сериозно и повечето неща, свързани с нея, обикновено се уточняват още онлайн, за да не се губи излишно време.

Сватовническа среща – матсон

С подобна среща се слага края на забавленията. Обикновено се урежда от агенция за запознаства или роднини с основна цел – брак. Подобни срещи се показват доста често по корейските сериали. Двете страни започват да дискутират още първия път основни въпроси, които ги интересуват – фамилната история, образование, професия, доходи и др. Срещите продължават до втора, трета и т.н., ако нещата вървят добре. На финала основното очакване е да има сватба.

Източник: Seoulsync

Вашият коментар