Коя е страната с най-много талисмани

Едно от теченията в модерната японска поп култура е да залага на образи, които са изключително сладки и предизвикват умиление. Ако към това има добавен някакъв елемент на уникалност или дори нещо шантаво, популяността е почти гарантирана.
Последните десетилетия Япония е повече от обсебена от т.нар. „маскот“ вълна или на български се превежда като „талисман“. Това са измислени герои или животни, които представляват обобщен образ на дадена публична институция или организация като училище, отбор, търговска марка или дори териториална област. Наподобяват анимационни персонажи –  с големи очи, очарователни изражения и ярки на цвят. Аналогични кукли или хора, облечени като кукли, виждаме по американските спортни събития, които промотират съответния отбор.


Япония обаче използва талисманите в много повече области от спорта. Не само че всяка от 43 перфектури има своя собствена представителен персонаж, но например град Осака има още над 40 допълнителни талисмана, които репрезентират събития, организации, културни места и региони. Основната цел на тези измислени образи е да привлекат колкото може повече внимание, тъй като местните управи не разполагат с достатъчен бюджет и се налага да прибягват до нетрадиционни методи. С тяхна помощ те разчитат да популяризират идеите на съответната общност или място и да привлекат средства от продажбите на стоки с образа на талисмана.
Голямото разнообразие от видове, образи и кукли прераства и в национален фестивал. 2012 година се полага началото на годишен панаир на японските талисмани, който ги класира в категории като най-сладък, най-забавен, дори най-зловещо изглеждаш. Статистика от същата година сочи, че общата продажба на стоки и услуги с тези измислени образи стига 16 млрд долара.

Може да се каже, че първообразът на талисманите е Хелоу Кити. Сладкият образ на бялото коте води началото си през далечната 1974 година, когато е създаден от японската компания Санрьо. Първоначално предназначен да предизвика интерес към японските стоки на британския пазар, неговият образ става любим на децата и тийнейджърите от цял свят и се радва на неотслабващ интерес и до сега.

Макар и маркетинг-ориентирани, японските талисмани са използвани и за полезни дейности. Те влизат в сериозната роля да привличат вниманието на хората към важни неща като предпазни мерки по време на земетресение или грижа за опазване на околната среда.
Световното изложение, което ще се проведе в Осака през 2025, дори е посочило за негови посланници два от най-известните герои – Хелоу Кити и Пикачу.

Вашият коментар