Олимпийският призив за хармония на Южна Корея

Южна Корея предстои да бъде домакин на зимните олимпийски игри през тази година, които започват само след няколко дни. Градът на Олимпиадата се казва Пьонгчанг и се намира на около 130 км източно от Сеул и на близо 100 км от демилитализираната зона със Северна Корея.
15 спортни дисциплини ще търсят своите шампиони – бобслей, кърлинг, фигурно пързаляне, сноуборд, ски-скокове и спортно спускане. В допълнение са включени още няколко нови събития – фрийстайл ски спускане, масово скоростно пързаляне, смесен двоен кърлинг, въздушен сноуборд.

MoonJarЦеремонията по откриването предстои да бъде пиршество за очите, което ще разкаже в приказна форма за корейската история и култура. Основната идея зад разказа е да представи стремежът на страната за мир и хармония, споделя креативният режисьор на шоуто Сонг Сънг Хуан. Пет деца ще проследят различни събития от корейското минало и култура и ще пресъздадат един мирен свят, сътворен с помощта на силата на общуването и близостта.
Продуцентите не съобщават повече детайли, но обещават да видим най-последните технологии в действие – добавена реалност, 5-то поколение мобилни връзки и дронове.

Олимпийският огън ще бъде съхраняван в специална конструкция, вдъхновена от традиционната корейска делва, която представлява съд, поддържан от пет колони, символизиращи петте пръста на ръката.

PyeongChang_2018_mascot-01За талисман на игрите е избран белият тигър. Неговото име е Сухоранг, съчетание от корейската дума „защита“ и крайната сричка на думата „тигър“.

Българската национална телевизия ще започне излъчването на откриването в петък от 13 часа.

Вашият коментар