Бойният котарак на Хиконе

Хиконян е официалният символ на замъка Хиконе. Името му идва от Хиконе и нян – японския еквивалент на звукоподражателното „мяу“ на котките. Символът представлява бял котарак, който носи самурайски шлем, наподобяващ този на Наокацу – управителят-основател на Хиконе. Талисманът-котарак е създаден през 2007 година по случай 400 годишнината от построяването на замъка.

След представянето му хората просто полудяват по Хиконmascot-closeupян  – освен че е сладък и очарователен, той става популярна туристическа атракция, а неговият образ започва да краси различни вещи като канцеларски принадлежности, мобилни аксесоари, играчки, бележници и др. Към това той придобива гигантска фен база, появява се по различни публични събития и се превръща в национална сензация.

Всъщност може да се каже, че Хиконян е един от основните фактори за съществуването на всички останали маскоти-символи. След невероятната популярност на котарака-воин, раздута допълнително от пресата, всяко кътче в Япония осъзнава силата му и почти всеки град, парк, клуб и други места повличат крак. Това дава началото на т.нар. юру кяра /ゆるキャラ  – yuru kyara/ вълна   –  талисмани, промотиращи определен район, местност, организация или дори бизнес. Само през 2012 година приходите от подобни символи са достигнали близо 16 млрд долара продажби.

Заради големия брой на талисманите в Япония, там вече се провежда и годишна класация  на най-популярните символи. На съревнованието през 2016 година са участвали над 1400 кандидати за приза. В следващи статии ще ви запознаем по-подробно с някои от най-интересните същества-символи в Япония.

Вашият коментар