Негативният ефект на празниците върху корейците

Статистическо изследване, публикувано през септември, разкри интересна закономерност относно семейното положение на корейците и празничната суетня. През месеците следващи двата най-големи официални празника в страната – Лунната Нова година (през февруари) и Чусок (през есента) се наблюда увеличение на разводите с около 11.5 процента.
И двата почивни периода имат сходна структура – един-два дни преди празника, семейството се събира в дома на най-възрастните членове, а съпругите се заемат с подготовката на храната. Докато децата и мъжете се радват на почивката и се забавляват, жените се налага да бъдат постоянно ангажирани до приключването на периода, почти до момента, в който семейството отново трябва да се прибере вкъщи, изтърпявайки няколкочасово задръстване.

holiday negatives

В търсене на причините се заема водещата корейска ІТ компания Daumsoft, която разчита на статистическа обработка на голям обем от данни, които са на разположение в Интернет. Специалистите анализират най-често срещаните думи в социалните медии през изминалите празници, като обръщат внимание на тези с по-негативен отенък. Оказва се, че точно тези изрази представляват една трета от всички празнични коментари. Майките били втората най-голяма група, която била „виновна“ за тях, изпреварени единствено от търсещите работа млади хора. Сред коментарите на майките се срещали думи като „сватове“, „храна“ и „миене на чинии“.
С помощта на тези ключови изрази специалистите измерили и нивото на стрес през празниците. Майките показали най-висок стрес точно преди и по време на най-основния ден от празничния период, докато татковците достигнали максимума на стрес чак в последния ден, когато вече семейството е било в собствения си дом.
Заради тежестта на празника студената атмосфера между родителите обикновено продължава поне седмица. В този период специалистите забелязали и пик на продажбата на луксозни стоки и дрехи – вероятно поради причината, че татковците се опитват да омилостивят нежната половинка с различни подаръци. В тази обстановка обаче има и такива мъже, които не могат да си позволят подобни покупки, което води до продължителен конфликт.
И месец след празника нивото на разводите скача.

Източник :koreajoongangdaily

Вашият коментар