Оризовата напитка макколи

 

makgeolli

Една корейска млечнобяла напитка, известна в миналото като питие, достойно само за селяните, от няколко години набира скорост и завзема позиции между висококласните марки, печелейки все повече почитатели. Става дума за оризовото вино, наречено макколи. Обсебените от здравословните храни корейци не правят изключение и при алкохола. Пред високоалкохолно питие, защо да не предпочетат съдържащото фибри, млечна киселина и витамини и едва 8% градусовото макколи? Вкусът му е наситен със сладост и същевременно е горчив и леко остър, дарявайки свежест.

Името му идва от начина на приготвяне – филтриране на ферментирала течност. Освен ориз и закваска, в съдържанието му влизат и ферметиращ агент, наричан нурук, направен от жито. Питието може да се похвали с история, която датира още от 10 век и династията Корьо. В по-бедни години съставките му са били заменяни от евтино вносно брашно или царевица. След Корейската война през 1965 г. правителството забранява производството на алкохол от зърно и това принуждава много малки производители на висококачествено макколи окончателно да затворят врати.

макколи видове

За щастие, бързият подем на Корея скоро връща истинския вкус на оризовото вино. В днешно време създателите на макколи не само се придържат към първоначалните съставки, но и експериментират с различни видове ориз, като например черен ориз или хепсал(оризът от първата реколта за годината), придавайки му по-свеж вкус.

Макколи е капризно питие за съхранение, защото закваската в него е все още жива и податлива на влияния. Дори и ботилирано, е нетрайно и се влияе от температурните промени. Затова в ресторантите се сервира в порцеланови или керамични съдове, с добавен към него лед, които да го предпазват от стопляне.

В момента най-голямата страна – вносител на макколи, е Япония, където е предпочитано заради близкия си вкус със сакето.

Вашият коментар