Кинохитовете за 2013 в Китай

2013 година бе добра за китайските продукции, които привлякоха доста приходи и зрители, макар че Холивуд също получи своя дял. В топ десет на хитовете за периода шест от филмите са местна продукция. Отзад напред ще ви представим и отличилите се като най-касови за 2013.

На десето и девето място са холивудските хитове Tiny_Times„Fast & Furious 6“ и „Gravity“.

8. Tiny Times (Guo Jingming), $79.12
Тайни Таймс е история за четири богати китайски момичета, създадена от Гуо Джингминг по негов роман, носещ същото заглавие. Действието се развива в Шанхай и разкрива материалистичния поглед към живота през очите на четири млади жени с различен произход, които имат една обща страст – марките Хермес и Луи Витон. Филмът отнесе доста критики, че гледа твърде повърхностно на нещата и се опитва да изкриви ценностите на младите хора, но това не му попречи да се радва на добра гледаемост от поколението на родените след 80-те.

finding-mr-right7. Finding Mr Right, (Xue Xiaolu), $85.38

С бюджет от само 5 млн. долара, огромният успех на продукцията е истинска изненада за мнозина. С мотивите си от американската романтична комедия „Безсъници в Сиатъл“, главната героиня е разглезена като принцеса млада жена, която отива в Сиатъл да роди бебето на своя богат любовник. Историята би могла да не привлече внимание, ако не беше великолепното изпълнение на актрисата Танг Уей. Тя се завръща след 5 годишно отстъствие от китайската кино сцена заради наложена забрана поради участието й в острокритикувания филм на Анг Лий “Lust, Caution”.

american dreams in china6.American Dreams in China (Питър Чан), $88.57
Комедийната драма, за която казват, че е китайската версия на „The Social Network“, представя историята на това какво са способни младите китайци, за да постигнат успех, и трудностите, които трябва да преодолеят след това. Успехът за филма е наистина неочакван, като дори успява да отнесе няколко награди на местия фестивал „Golden Rooster“, в това число за най-добър филм, актьор и режисьор.

 

 Young Detective Dee: Rise of the Sea Dragon5. Young Detective Dee: Rise of the Sea Dragon (Tsui Hark), $98.77
Предисторията на „Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame“, която привлече за част от екипа си мегазвездата Анди Ло. Продукцията на братя Хуаи го замени с тайванско-канадския актьор Марк Чао. В този филм младият детектив трябва да се справи с морско чудовище, което тероризира града, и да разкрие заговор срещу императора.

Четвъртото място е за американския „Pacific Rim“.

So Young3. So Young ( Вики Дзао), $118.14
Третото място е за режисьорския дебют на акрисата Дзао Уей, който щурмува кината с носталгичния си поглед към ученическия живот през 90-те. Отчасти автобиография, отчасти базиран на романа „To Our Youth That is Fading Away“(Xin Yiwu) филмът е озвучен от музиката на британската рок група Suede, чиято песен дава заглавието на продукцията.

На второ място е американския хит „Ironman 3“.

1. Journey to the West: Conquering the Demons (Стивън Чоу), $205 млн.
Хонконгският комедиен актьор Стивън Чоу се изявава отново като режисьор на мащабната екранизация на класическия китайски епос „Пътуване на запад“. Филмът заема първото място в боксофис класацията, като достига само за 16 дни приходи от 160 млн. долара в Китай, с четири дни по-бързо от миналогодишния хит „Lost in Thailand“.
Историята е центрирана около Танг Санцанг, който се опитва да защити едно село от три демона като междувременно се среща със знаменития Крал-Маймуна.

Journey to the West: Conquering the Demons

 

Източник: hollywoodreporter.com

Вашият коментар