Техангно – университетската улица на Сеул

Най-добрият университет на Корея – Сеулският е причината улицата да носи точно това име. Макар че той отдавна се намира на друго място, наименованието остава и превръща района в един от най-посещаваните от младите корейци. Ако се озовете там през уикенда, ще видите безброй млади двойки, които пълнят уличките и кафенетата с оживени разговори и романтика.
Истинският чар на Техангно обаче се крие в културата. На това място се разполагат над 40 театъра,повечето от които са малки, но компенсират с много топлина и уют. В слънчевите дни дори улиците могат да се превърнат в открити театрални сцени. Най-известен в това отношение е паркът Мароние, където може да зърнете изпълнения на брейк танци или представления от улични артисти.
Построен след преместването на Сеулския университет, бившата основната сграда на заведението се реновира и се превръща в място,
посветено на изкуството. Малко след това наоколо започват да се появяват и нови галерии, музеи, театри и др.,придавайки на мястото дух на артистична среда и свободно изразяване на таланта.
Сред уличките на Техангно се намират и исторически забележителности, макар и да не са сред най-популярните такива. Храмът Мунмьо е бил важно място за конфуцианските ученици от университета Сонгюнгуан. Образователното заведение пази историята си от началото си през
1398г., когато е основано като център за обучение. През колониалната епоха японците създават свой университет, който се трансформира по-късно в Сеулския, след като Корея получава своята независимост през 1945 г.

Вашият коментар