Японските кинохитове за 2013

Равносметката за кино хитовете в японската боксофис класация отново е негативна за холивудските продукции, които постигат успех навсякъде другаде, но е и в Япония. След като през 2012 приходите от американските филми удариха дъно, недостигано повече от 4 десетилетия, 2013 също се оказа особена трудна. Донякъде това се дължи и на новия подем на японските продукции, които получиха гръб от правителството.
Оказва се, че единствено американските анимации успяват да достигнат до сърцата на японците. „Monsters University“ заема второто място с 86 млн. долара приходи, неочакваният успех на „Ted“ го поставя на трето място с 40 млн. долара, „Wreck-it Ralph“ на Дисни завършва тройката на чуждите продукции с 28 млн долара на единадесето място.
Още по-зле са се представили всички холивудски продукции, които съдържат японски елементи като „Wolverine“ и „Pacific Rim“. Дори „47 Ronin“, който специално бе пуснат за Япония няколко седмици по-рано, не се прие особено добре. Сред останалите филми от топ 10 се забелязват най-вече анимациите, които са продължения на наложени вече истории, и сюжетите с детективски елементи.

midsummer formulaНа десето и девето място са две анимации от поредиците съответно „Dragon Ball“ и „Pokemon“ с общ приход от около 30 млн долара всеки.

Фестивалният любимец Хироказу Корееда си осигури хит в класацията с филма си „Like Father, Like Son“ (Soshite Chichi ni Naru), който привлече 31,1 млн. долара. Успехът дойде след като продукцията спечели наградата на журито в Кан и бе избрана от студио Дриймуъркс за холивудски римейк. Драмата разказва за живота на две семейства, които се сблъскват с разкритието, че децата им са били разменени при раждането.

like father like sonНа седмо място с 31,8 млн. долара е поредната екранизация на следващия роман на Кейго Хигашино от серията за Галилео – „Midsummer Formula“. Главният герой отново се забърква в мистериозно убийство, което трябва да разреши.

Nazotoki-wa-Dinner-no-Ato-de-The-After-Dinner-Mysteries-
Шести с 32 млн. долара е продължението на детективския телевизионен сериал с Китагава Кейко и Сакурай Шо „Nazotoki wa Dinner no Ato (The After-Dinner Mysteries)“. Двамата се озовават на най-големия луксозен азиатски лайнер, където ги очаква като предизвикателство един пъзел, който трябва да разрешат срещу останалите 300 пасажери.

 

Meitantei Conan Private Eye 2013Петата позиция е за анимацията„Meitantei Conan Private Eye 2013“ с 36 млн. долара. В поредната серия за Конан той се озовава на пътешествие с круиз, където се налага да открие виновника между служителите, тъй като сигурността на цялата страна зависи от това.

 

 

Doraemon Himitsu No Dogu MuseumЛюбимата в Япония техно котка Дораемон отново донесе успех на поредната кино серия за приключенията на Нобита „Doraemon Himitsu No Dogu Museum“, която е на четвърто място с 40 млн долара . Анимацията разкрива светът на бъдещето, където се произвеждат различните чудати приспособления на Дораемон.

 

Kaze-Tachinu-Hayao-Miyazaki-The-Wind-Rises

Първото място си спечели последната продукция на Хаяо Миязаки „The Wind Rises (Kaze Tachinu)“ с внушителните 112 млн. долара. Анимацията е базирана на живота на самолетен конструктор от епохата на Втората Световна война. С този филм Миязаки обяви и своето оттегляне от бизнеса и създаването на анимационни филми.

Вашият коментар