Хитова година за корейското кино

Смазващата статистика за корейската кино индустрия бе обявена преди няколко дни. Корейците са посетили кината повече от 210 млн пъти през изминалата 2013 година, с повишение от няколко процента спрямо 2012. Това прави средно по 4.1 посещение на човек, едно от най-високите в целия свят (малко след Щатите с 4.3 и доста пред Великобритания с 2.7 и Австралия с 3.8).
Редица коментари от холивудски актьори също отдават заслуженото на корейския кино пазар и превръщат Сеул в единствената азиатска спирка като част от световната си промоционална кампания. Няма как да не са благодарни на Корея, след като 2013 се явява втората най-добра по отношение на печалбата за холивудските продукции (след 2010 и „Аватар“) с внушителните 601.2 млн долара.
Но и тази сума бледнее пред представянето на локалната продукция на местния кино пазар. Корейските филми постигат близо 60% от боксофис приходите и отбелязват печалба от 847 млн. долара.
В топ 10 на кинопродукциите за 2013 осем са корейски. Останалите два са “Iron Man 3” и “World War Z”, съответно на 4 и 10 място.
Успешният формат за изминалата година се оказва трилърът, подплатен с доза национализъм.

coldeyes

Cold Eyes – 5.5 млн. зрители
Лентата залага на криминалния формат и представя за първи път актьора Чонг У Сонг като злодей. Той е банков обирджия, чиито удари са разследвани от полицейски екип, където като нов член е приета младата полицайка, в чиято роля е Хан Хьо Джо.
the-terror-live-poster-north-americaThe Terror Live – 5.6 млн.

Филмът на новия режисьор Ким Бьонг У ми носи завидното 8 място, макар че в над 90% от времето мястото на действието да е едно и също – бюрото на телевизионен говорител. Историята на един терористичен акт, показа чрез интервю с неговия извършител е в основата на сюжета. Не може да се отрече обаче, че голяма роля за успеха носи и главния герой – актьорът Ха Джонг У.
Hide_and_Seek-p2Hide and Seek – 5.6 млн.

Смразяващият сюжет на “Hide and Seek” се базира на идеята за страха от това някой тайно да живее в дома ти. Героят на Сон Хьн Джу е собственик на успешно кафене, но пази тъмна тайна за собствения си брат. Един ден брат му изчезва от апартамента, където живее, и докато го търси, той постепенно разкрива ужасяващата истина къде може да е отишъл.

secretlygreatly_205Secretly, Greatly – 7.0 млн.

Продукцията, базирана на популярен уеб комикс, включва в актьорския си състав обещаващите новоизгряващи млади звезди – Ким Су Хьон, Пак Ги Унг и И Хьон У, но не успя да оправдае очакванията на критиците. Историята за тримата млади севернокорейски агенти, чиято съдба е да живеят под прикритие в Южна Корея, се оказа обаче филмът с най-много зрители през първия си уикенд и достигна впечатляващите 4 млн. посещения в най-късия срок в историята на корейското кино,

The Berlin File Korean OS poster

The Berlin Files – 7.2 млн.

Действието на поредния успешен трилър се развива в Берлин, където агенти на корейското разузнаване следят тайно севернокорейски операции. Актьорите Ха Джонг У и Чон Джи Хьон поемат ролята на съпрузи от Северна Корея, които трябва да оцелеят, въпреки че са набелязани като мишени от няколко големи организации.
2013 - The Face ReaderFace Reader – 9.1 млн.

Другият филм на Сонг Канг Ху също се представи отлично през годината. Историческата драма проследява идеята за съдбата и намесата й в човешкото съществуване по времето на династия Чосон.

2013 - Snowpiercer

Snowpiercer – 9.3 млн.

Макар и в по-голямата си част актьорите да говорят на английски, постапокалиптичната продукция на режисьора Понг Джун Хо е създадена от корейска страна, в това число и участието на актьорите Сонг Канг Ху и Ку А Ра. Базиран на френски комикс, филмът разказва за далечната 2031 г., когато Земята е обхваната от студ и сняг и единствените оцелели хора се намират в непрестанно обикалащия по релсите влак, носещ едноименното заглавие. И както във всяко човешко общество, класовото разделение е налице, а противоречията и манипулациите са във вихъра си.

Miracle in Cell No. 7 – 12.8 млн

2013 - Miracle in Cell No. 7

Сюжетът за умствено изостаналия баща, който е осъден за престъпление, което не е извършил и трябва да излежи присъдата си в затвора, далеч от малката си дъщеря се оказа най-хитовото заглавие за 2013 година. Топлата комедия за отношенията между приятели и значението на семейството спечели сърцата на корейските зрители с превъзходното превъплъщение на актьора Рю Сънг Ньног и малката Кал Су Уон.

Вашият коментар