Далекоглед – посока Източна Азия

Шарен калейдоскоп от любопитни азиатски новини, статии и истории от Корея, Япония, Китай

Кино

Хитова година за корейското кино

Смазващата статистика за корейската кино индустрия бе обявена преди няколко дни. Корейците са посетили кината повече от 210 млн пъти през изминалата 2013 година, с повишение от няколко процента спрямо 2012. Това прави средно по 4.1 посещение на човек, едно от най-високите в целия свят (малко след Щатите с 4.3 и доста пред Великобритания с 2.7 и Австралия с 3.8).
Редица коментари от холивудски актьори също отдават заслуженото на корейския кино пазар и превръщат Сеул в единствената азиатска спирка като част от световната си промоционална кампания. Няма как да не са благодарни на Корея, след като 2013 се явява втората най-добра по отношение на печалбата за холивудските продукции (след 2010 и „Аватар“) с внушителните 601.2 млн долара.
Но и тази сума бледнее пред представянето на локалната продукция на местния кино пазар. Корейските филми постигат близо 60% от боксофис приходите и отбелязват печалба от 847 млн. долара.
В топ 10 на кинопродукциите за 2013 осем са корейски. Останалите два са “Iron Man 3” и “World War Z”, съответно на 4 и 10 място.
Успешният формат за изминалата година се оказва трилърът, подплатен с доза национализъм.

coldeyes

Cold Eyes – 5.5 млн. зрители
Лентата залага на криминалния формат и представя за първи път актьора Чонг У Сонг като злодей. Той е банков обирджия, чиито удари са разследвани от полицейски екип, където като нов член е приета младата полицайка, в чиято роля е Хан Хьо Джо.
the-terror-live-poster-north-americaThe Terror Live – 5.6 млн.

Филмът на новия режисьор Ким Бьонг У ми носи завидното 8 място, макар че в над 90% от времето мястото на действието да е едно и също – бюрото на телевизионен говорител. Историята на един терористичен акт, показа чрез интервю с неговия извършител е в основата на сюжета. Не може да се отрече обаче, че голяма роля за успеха носи и главния герой – актьорът Ха Джонг У.
Hide_and_Seek-p2Hide and Seek – 5.6 млн.

Смразяващият сюжет на “Hide and Seek” се базира на идеята за страха от това някой тайно да живее в дома ти. Героят на Сон Хьн Джу е собственик на успешно кафене, но пази тъмна тайна за собствения си брат. Един ден брат му изчезва от апартамента, където живее, и докато го търси, той постепенно разкрива ужасяващата истина къде може да е отишъл.

secretlygreatly_205Secretly, Greatly – 7.0 млн.

Продукцията, базирана на популярен уеб комикс, включва в актьорския си състав обещаващите новоизгряващи млади звезди – Ким Су Хьон, Пак Ги Унг и И Хьон У, но не успя да оправдае очакванията на критиците. Историята за тримата млади севернокорейски агенти, чиято съдба е да живеят под прикритие в Южна Корея, се оказа обаче филмът с най-много зрители през първия си уикенд и достигна впечатляващите 4 млн. посещения в най-късия срок в историята на корейското кино,

The Berlin File Korean OS poster

The Berlin Files – 7.2 млн.

Действието на поредния успешен трилър се развива в Берлин, където агенти на корейското разузнаване следят тайно севернокорейски операции. Актьорите Ха Джонг У и Чон Джи Хьон поемат ролята на съпрузи от Северна Корея, които трябва да оцелеят, въпреки че са набелязани като мишени от няколко големи организации.
2013 - The Face ReaderFace Reader – 9.1 млн.

Другият филм на Сонг Канг Ху също се представи отлично през годината. Историческата драма проследява идеята за съдбата и намесата й в човешкото съществуване по времето на династия Чосон.

2013 - Snowpiercer

Snowpiercer – 9.3 млн.

Макар и в по-голямата си част актьорите да говорят на английски, постапокалиптичната продукция на режисьора Понг Джун Хо е създадена от корейска страна, в това число и участието на актьорите Сонг Канг Ху и Ку А Ра. Базиран на френски комикс, филмът разказва за далечната 2031 г., когато Земята е обхваната от студ и сняг и единствените оцелели хора се намират в непрестанно обикалащия по релсите влак, носещ едноименното заглавие. И както във всяко човешко общество, класовото разделение е налице, а противоречията и манипулациите са във вихъра си.

Miracle in Cell No. 7 – 12.8 млн

2013 - Miracle in Cell No. 7

Сюжетът за умствено изостаналия баща, който е осъден за престъпление, което не е извършил и трябва да излежи присъдата си в затвора, далеч от малката си дъщеря се оказа най-хитовото заглавие за 2013 година. Топлата комедия за отношенията между приятели и значението на семейството спечели сърцата на корейските зрители с превъзходното превъплъщение на актьора Рю Сънг Ньног и малката Кал Су Уон.

Вашият коментар