Играта, която стана част от социалната култура на Корея

Новата мания на корейците можете да откриете навсякъде – на спирката или в метрото кликащи на телефоните си хора се виждат безбройно много, но шансът голяма част от тях да са обзети от мобилната игра Anipang е доста висок. Създадена съвместно с корейската група „Какао“, тя постепенно набра скорост и се превърна в част от ежедневието в Корея.
Ако погледнем статистиката през октомври 2012, създателят на играта Съндейтойз обяви, че приложението е било свалено над 20 млн. пъти в Корея. В края на август, месец след нейното пускане, тя достига 5 млн. даунлоуда, а до 7 септември преминава и 10 милионната граница. Числата сочат, че двама от всеки трима корейци с телефони са свалили приложението и един от пет играе на него поне един път на ден. Един от депутатите в Корейския парламент дори е бил забелязан да се забавлява с нея по време на парламентарна сесия.

Играта се предлага единствено на корейски и над 99% от потребителите са точно корейци, но за онлайн приложение достига почти рекордните 20 млн сваляния единствено и само от корейско говорящи. Все още обаче не може да се говори за рекорд, защото той се държи от друга игра – Angry Birds, които достигнаха 1 млрд миналата година с рекорд от 6.5 млн на самата Коледа през 2011 г.

Какво представлява Anipang

В основата си играта е обикновен пъзел. На екрана се виждат 49 очарователни анимирани животни, подредени в седем хоризонтални и седем вертикални линии. Целта да се формира верига от еднакви животни по хоризонталата или вертикалата. Уловката е, че трябва да го направите с един ход. Получавате бонус, ако създадете верига от повече от три или повече от една верига едновременно, както и за други подобни ходове. Не се различава от хилядите подобни тетрисови игри, които и досега сме виждали на пазара.

Социална игра

В какво обаче се крие разликата и кое превръща играта в пристрастено занимание?
Първото нещо е времетраенето. Играта продължава точно 1 минута. Корейците са почитатели на бързите и интензивни игри, което им позволява да се забавляват и отморяват, докато са в обедна почивка или на кафе, докато чакат автобус или се возят в метрото.
Второ, играта включва състезателен елемент, също любим на корейците. Като малка страна с голямо население, конкуренцията е неделема част от живота на жителите на Корея, и това се пренася дори към игрите, които обичат да играят. Anipang е свързана с най-популярния продукт на Какао – изключително използваната система за чат Kakao Talk.
След като приключите играта, резултатът от нея се изпраща на всички приятели от вашия списък с контакти, предизвиквайки в най-добрия случай възхищение и завист сред всички от тях, които вече играят на Anipang. Резултатите се публикуват в реално време и най-хубавото е, че след една седмица те се анулират, позволявайки състезанието за първото място да се възобнови наново.
Това, което наистина завладява потребителите, е уникалната система на подаръци, която е въведена. За да играеш играта, имаш нужда от „сърце”, като една игра е едно сърце. Когато се включиш за първи път в играта, получаваш автоматично 5 сърца, но след като те бъдат изхабени, трябва да изчакаш поне 8 минути, преди да вземеш ново. Или, както се случва в повечето случаи, се озоваваш в програмата за чат Kakao Talk или друга соцциална медия, умолявайки някой от приятелите си да ти услужи. Ако пък имаш в излишък, можеш да проявиш щедрост и да зарадваш някой от твоя социален кръг.
Точно този аспект на вземане и даване се оказва най-интересната и в някои случай най-смущаващия елемент на играта. Както специалистите отбелязват за пазара в Корея, където имат относително ниска популярност конзолните игри, онлайн игрите се радват на голяма посещаемост заради груповата култура на обществото. Като Конфуцианско общество, за което е важно чувството за принадлежност, те обичат да правят нещата в групи – ядене, пътуване и др. подобни, включително и играенето онлайн. Това е характерно дори за самата реч на корейците – те предпочитат думи като „ние“ и „наши“, за разлика от Запада и използваните често „Аз“ и „мой“. За своите деца и страна, корейците не използват единствено, а множествено число – не „моята“, а „нашата страна“, не „моите“, а „нашите деца“.

Сериозно влияние от популярността на играта става и пристрастеността към нея. Много потребители започват да се оплакват от късни позвънявания от техни приятели, молещи за „сърце”. Служители споделят за особеното чувство, когато получат „сърце” от свой началник и не знаят как да реагират. Някои от най-тревожните моменти, споделени в проучване сред потребителите, са получаването на сърце от някой, с когото вече не си толкова близък. Най-често цитираните хора в този случай се оказват бивши гаджета.
Новата онлайн мания не подминава и корейските звезди. Един от най-популярните актьори Пе Йонг Джун, познат ни като краля от „Четирите бога на краля” достига до резултата от 200 хил. Звездата от „GI Joe“ И Бьонг Хун пък призна, че успял да направи 70 хил точки.

Ако сте любопитни и искате да се позабавлявате с Anipang, можете да посетите адреса на играта тук (Google play) или (iPhone). Играта има вече и английска версия.

Вашият коментар