Скромните навици на един корейски CEO

През 2000 година младия студент от Сеулския национален университет Джеймс Сонг стартира своя проект за онлайн игра, наречен Gamevil. Заедно с десетина приятели, те основават собствена фирма, но поради липса на средства, не разполагат нито с офис, нито с компютри. За целта използват всяка свободна минута извън следването и лабораторията на университета. Оттогава компанията не престава да се разраства и в момента е най-големият издател на онлайн игри за мобилни устройства в Корея.
За изненада на хората, изпълнителният директор все още продължава да се движи със Сеулското метро, да си хапва във фирменото кафене и да тренира в близкия плувен басейн. Всъщност 36-годишният Джеймс Сонг е един от 40-те най-богати мъже под четиридесет и пет години, избран от бизнес сайта Chaebul.com.
Неговият дял в Gamevil се оценява на близо 112 млн. долара за миналата година. Сонг е бил определен и за един от 25-те най-добри млади предприемачи от списание „Business Week“ за 2007 г.
Въпреки това, скромният начин на живот на Джеймс Сонг е добре известен на неговите служители – до степен, че си е спечелил прозвището „пуритан“ сред приятели и познати.
Често може да бъде забелязан тичайки от станцията на метрото до офиса рано сутринта. Предпочита икономичната пред бизнес класата при самолетните си пътешествия, а самгьопсал и соджу са сред любимите му храни. Често избира плуването, тенис на маса и скуош пред популярния сред изпълнителните директори спорт – голфа.

Скромният му начин на живот е свързан с младежките му години на предприемач с малко капитал, но големи мечти. Завършва Сеулския национален университет, специалност „електронен инженер“ и става председател на първия в учебното заведение клуб за съвместни ІТ проекти.
Тайната за обикновеното му ежедневие можем да открием в личните му откровения: „Вярвам, че като издател на игри, трябва да получиш същия опит като гейм потребителите, за да можеш да прочетеш какво се върти в мислите им.“ Затова Джеймс Сонг е голям почитател на метрото, казвайки, че няма по-добро място от това, където може да проследи пазарните тенденции и желанията на потребителите. „Освен това метрото е мястото, където хората играят мобилни игри най-много“, добавя той. От там той получава най-голямо вдъхновение за нови идеи.
Друго любимо негово занимание е изследване на конкуренцията. Сонг е постоянно зает с преглед на най-новите излезли предложения от другите фирми и е играл на почти всички мобилни игри на корейския пазар.
Естествено, Сонг не пропуска да сподели, че съжалява, като вижда как хората четат все по-малко книги в сравнение с увеличеното ползване на смартфони. „Съдържанието в телефоните е много променливо, затова хората имат склонността да го забравят относително скоро, след като са го видяли. За разлика от това, прочетеното в една книга остава много по-дълго и ярко в паметта.“

Източник:joongang

Вашият коментар