Как се променя ръстът на корейците

Корейците, живели по времето на династия Чосон (1392-1910), са били доста по-ниски от настоящите се наследници, разкриват медицински изследвания, направени скоро. Първото по рода си проучване за височината на предците разкрива, че и жените, и мъжете са порастнали с около 11 и 12 см съответно, и то само през последния век.

Чосонските жители от мъжки пол са имали среден ръст от 161 см, а тези от женски пол не са надвишавали дори метър и половина – 149 см.

Проучването дава и следните осреднени височини за настоящите жители на Корея, измерени през 2010 година от корейската агенция за технологии и стандарти, съвместно с Министерството на икономиката – 174 за мъжете и 160.5 см за жените.

Измерването на ръста на предците е базирано на размера на бедрените кости, взети от останките на 116 възрастни, живели в периода от 15 до 19 век. Същият метод е използван широко в Япония и се счита за най-прецизен при определянето на височината на починалите, според професори от Сеулския национален университет.

Проучването показва още, че средният ръст на корейците почти не се променя от 15 до 19 век, но започва екстремнно да расте от ранните години на 20 век, когато страната започва да се модернизира и индустриализира. Според изследователите ниският ръст на предците се дължи най-вече на липсата на достатъчно хранителни вещества, болестите и ниската хигиена, с което отново се потвърждава теорията, че човек не расте достатъчно при оскъден прием на калории. Последното се вижда от статистическите данни на подрастващите в Северна и Южна Корея. Третата колона показва с колко сантиметра южнокорейските младежи надвишават севернокорейските си връстници на 10, 13 и 15 години.

Източник: Yonhap, joongdaily, KATS

Вашият коментар