Непознатият цитрусов плод

Чували ли сте за цитрон? И не става дума за име на вафли, марка кола или фирмена марка, а за нещо доста по-обикновено – вид плод.
Цитронът (Citrus medica) е растение от вида на лимона и грейпфрута, но има един от най-големите плодове от всички цитросови представители. На външен вид в началото прилича на лимон, но след като нарастне достига до 40 см дължина. Жълти или оранжеви на цвят, плодовете са с необичайно тлъста кожа, която обхваща от 2 до 5 см, а вкусът им е кисело-сладък.
Не се консумират в свеж вид, а се използват за приготвяне на сладка, мармалади и различни ястия. Заради дебелата си кожа цитронът не е особено сочен, затова е трудно да бъде обелен като лимона и портокала.
В древността цитронът е бил изключително разпространен в Индия, Западна Азия и Средиземноморието.
В индийската кухня цитронът се консумира като вид трушия.

В Корея се използва за направата на специален чай, наречен юджача. Плодът се нарязва на тънки филийки и се потапя (или сварява) в мед или захарна вода, за да се превърне в гъст сироп. Получената смес се поставя в гореща вода, за да се превърне в ароматен цитрусов чай. Сиропът се пази за зимните месеци, когато плодовете са рядкост и е източник на свежест през студения сезон.
В Япония и Китай се отглежда специален вид цитрон, наречен „пръстите на Буда“ заради необикновената форма на плода.

Основното предназначение на цитрона е за борба с морската болест, при чревни и белодробни проблеми. Цитрусовото олио се използва и като антибиотик, а в древността добавянето му към виното го е превръщало в ефикасна противоотрова.
В наши дни приложението му е предимно като есенция или вкусова добавка.

Вашият коментар