Корея затаява дъх пред кандидатстудентските вълнения

10 ноември е дата с особено голямо значение за корейските гимназисти в цялата страна. Всяка година на този ден се провеждат изпитите за кандидатстване в местните университети. Учениците мобилизират всичките си знания и в деветчасов тест, съставен от въпроси с готови отговори, се опитват да постигнат най-добрите резултати. Краят на изпита обикновено е към 6 часа вечерта, а цялото му съдържание се публикува същия ден във вечерните издания на вестниците. Резултатите се обявяват на 30 ноември, когато с тръпнещи от вълнение сърца младежите научават дали безспирните безсънни нощи стоене над учебниците са били заслужени. Възможност да се явиш отново, ако не си се представил добре, имаш чак следващата година по същото време.

Висшето образование на децата е цел номер едно за всички родители в Корея и подготовката за него започва още на 4-5 годишна възраст. Освен заниманията в училище, подрастващите посещават допълнителни частни уроци и прекарват стотици часове в подготовка. Знанията, необходими за успешно представяне на теста, се фокусират върху набор от задължителни и изборни дисциплини. Входящият изпит се състои от 3 основни раздела – корейски език, математика и чужд език (английски). В допълнение към тях има три дисциплини, от които трябва да се избере една:
– Социални науки – включва 11 предмета, от които ученикът подбира 3: етика, корейска история, корейска география, световна география, икономическа география, модерна история на Корея, световна история, закон и общество, политика, икономика, общество и култура.
– Естествени науки – включва 8 предмета, от които ученикът избира 3: физика 1, химия 1, биология 1 , геология 1, физика 2, химия 2, биология 2, геология 2.
– Професионални науки – разделят се на две категории:
o Компютърни дисциплини – избира се една следните: Agricultural Information Management, Basic Information Technology, General Computer, Marine Studies & Shipping Information Management
o Професионални дисциплини – избират се две от следните: Understanding Agriculture, Basic Agricultural Technology, Introduction to Manufacturing, Basic Drafting, Commercial Economics, Fundamental Accounting, General Marine Studies, General Maritime Affairs, Ocean Studies, Human Development, Food & Nutrition, General Design и Programming.
Към всичко това има и още един раздел – втори чужд език, от който трябва да се избере 1 от следните – арабски, китайски, френски, немски, японски, руски, испански или ханджа.
Между отделните раздели има определено време за почивка, поради което изпитът отнема цял ден.

В общество, където образованието е поставено на челно място, денят е от изключително значение не само за учащите. Много компании променят работното си време и започват час по-късно, за да намалят трафика по улиците и да улеснят младежите, които бързат за изпитните зали. Публичният транспорт увеличава броя на превозни средства в пиковите часове в допълнение към предварително подсигурени директни автобуси. Полицаи и мотоциклетисти се мобилизират още в ранни зори, за да могат да окажат помощ на закъснели кандидат-студенти. По-малките ученици получават ден ваканция, за да не пречат на зрелостниците. И нещо още по-любопитно, което е повече от абсурдно да се случи в нашата страна – по време на изпитна част, включваща слушане, на самолетите е забранено да излитат или кацат от националните летища! На всички пристигащи чуждестранни самолети се нарежда да циркулират във въздуха за известно време на височина над 10 хил. фута.
Корейското министерство на образованието достига до немислими мерки, за да бъде осигурена пълна секретност на съдържанието на изпита. Всяка година се подбират 400 учители и професори, на които се възлага задачата да подготвят и прегледат въпросите. Всички те биват изолирани седмици наред в отдалечен курорт, пазени от полицията, без достъп до Интернет или мобилни телефони. Всеки разговор, провеждан с хора извън избраните, се следи от специални служители. Главните отговорници за изпитното съдържание не могат да си тръгнат, докато не приключи самият тест.
Всички тези мерки сочат без съмнение колко внимание се отделя на образованието на подрастващите и съпричастността на цялото общество към постигането на заветна степен. В Корея университетската диплома е от такова жизненоважно значение, че е немислимо да си намериш добра работа и да имаш успешна кариера, ако не притежаваш висше образование. Статистиката сочи, че 98% от младежите между 25 и 34 години имат най-малкото средно образование, а 63% от тях са бакалаври, показатели, с които Корея се нарежда сред страните с най-голям процент вишисти в света на глава от населението.
За съжаление и тази система има своите негативи. На първо място, напрежението, на което са подложени учениците от самото стартиране на подготовката им през изпитния ад до момента на научаване на резултатите. Провалилите се на теста получават травма за цял живот, а в екстремни случаи дори се достига до самоубийства. Проблеми могат да ескалират и самите учители, които пазят кандидат-студентите в деня на изпита. На тях им е забранено да използват каквито и да е парфюми, както и да не се разхождат напред-назад между учениците, защото с това могат да ги обезпокоят. Стресът за учителите може да дойде най-вече от ученици, постигнали лоши резултати, които биха могли да повдигнат обвинения срещу тях и с това да опетнят репутацията им.
На второ място идват мненията за преувеличеното значение на този изпит и как това се отразява на знанията на подрастващите. Готвейки се през целия си училищен живот за един изпит, гимназистите усвояват материал, който се покрива от теста, но не и реални знания, които да им бъдат от полза по-нататък. Фокусът се измества към стандартизирани схеми, вместо да се обръща внимание на гъвкави методи, адаптиращи се към различни ситуации. Децата не получават шанс да излязат извън релсите на коловоза, защото подготовката им за изпита може да пострада.
Корейците започват да осъзнават недостатъците на системата, но дали има шанс да я променят, времето ще покаже.

Вашият коментар