Митът за основаването на Корея

На 3 октомври Корея отпразнува за пореден път „кечонджол“ (개천절), отбелязвайки 4343 година от създаването си. На тази дата Хуанунг, синът на Хуанин (императорът на Небето), слязъл на Корейския полуостров на планината Тебек и станал основоположник на първото корейско царство.
Легендата разказва как той бил омагьосан от красотата на природата и заедно с 3 хил. свои последователи се установил на полуострова. В себе си той носел три свещенни предмета, дадени му от неговия баща: бронзова кама, бронзово огледало и бронзов звънец. С него като помощници дошли и три бога : Пунгбек – владетеля на ветровете, Унса – владетеля на облаците и Уса – владетеля на дъжда. Всички те провели специален ритуал под свещенното дърво и се заклели в 360 принципа, засягащи изхранването, болестите, наказанията, добрите и лошите неща, животът като цяло с цел да помогнат хората на земята да се развиват.
Тяхната задача става основен принцип, който в момента е залегнал като верую в образователната система на Корея.

Един ден при Хуанунг дошли една мечка и един тигър, които споделили желанието си да станат хора. Синът на господаря на Небето им дал следната задача. Да останат в продължение на 100 дни в тъмна пещера, където да се молят, хранейки се единствено с див пелин и 20 стръка чесън. Ако успеели да издържат, желанието им щяло да се сбъдне. Със задачата се справила само мечката, която на 101 ден се превърнала в красива жена.Хуанунг я взел за своя жена и тя му родила син, който нарекли Тангун Уангом. Тангун по-късно основал кралство Чосон, известно в историческите анали като Кочосон със столица Пьонгянг. Като владетел той управлявал страната цели 1500 години и накрая се превърнал в горски дух на възраст от 1908 години.

Този мит е записан в документ от 13 век от времето на династия Корьо. Има няколко версии на тази история, но горната е най-разпространената. По нея са правени много постановки и представления, а през 2007 тя става основа за популярния корейски телевизионен сериал „Четирите Бога на Първия крал“.

Вашият коментар