Японските награди за дизайн 2011

Всяка година в Япония се връчват награди за най-добър дизайн на опаковки, отличаващи креативността на местните дизайнери. В състезанието, което датира от 1985 г., участват над 1000 кандидати, а специално жури от съдии оценява външния вид в няколко категории – естетичност, изработка, дистрибуция и ефект върху природата.

„Златната награда“ бе присъдена на класическия дизайн на млякото Мейджи, вдъхновен от модата на 60-те години. Продуктът е насочен най-вече към децата и е част здравословната линия на японската марка.

Фирмата „Elecom“ бе отличена със сребърния приз за опаковката на слушалки тип тапи, наподобяващи пъстри бонбони.

Бронзовият приз бе връчен на опаковка за шоколади с вид на автомобил отново в ретро стил, а соевото мляко “Soysh”, което се възползва от прост дизайн и го превръща в интересна идея, отнесе една от специалните награди на журито. Още една златна награда отиде за вакса за коса, привличаща погледа с ярките си цветове и модерния си дизайн.


Друга специална награда отиде за чистия дизайн на опаковка за сладкарски изделия.

В секцията напитки бяха отличени проектите за сода с изображенията на Ултраман, които отнесоха бронзовата награда.

Сребърният приз отиде при бутилка за саке с традиционна за Япония опаковка. Специалната награда на журито бе присъдена на изчистената форма на бутилка за ябълково вино.

Популярната козметична марка Shiseido получи сребърна награда за кутия с красива розова плетеница, в която е разположено дамско огледало.

Златна награда бе връчена на „Pola“, която предлага сапуни, опаковани в меки цветове и сгънати подобно на оригами.

Голямата награда на 2011 отиде при “Zenkashoin” – магазин за сладки в Киото, който успешно комбинира простотата с оригиналността и успява да улови творческия дух на изделията.

Япония е една от страните, в които на външния вид и опаковката се обръща същото внимание, каквото и на самия продукт. Макар и да се набляга на естетиката, в много случаи фокусът се измества и към практическата страна. Известен сред дизайнерските среди, на който се подчинява японската индустрия, е терминът „комплексна простота“. В основата му е принципът да създадеш различни и разнообразни модификации на прост предмет или техника, за да го адаптираш към възможно най-много начини на употреба. Както се вижда, той работи изключително добре и е причина за красивите хрумвания на победителите.

Източник: japantrends

Вашият коментар