Причудливото котацу или как да ни е топло на стомаха

Макар че в България използваме електрически възглавници и одеала и подобни уреди не са ни чужди, японците са отишли по-напред и са създали котацу – едно удивително средство за отопление.

Представете си ниска дървена масичка, покрита от мек юрган или тежко одеало, а отгоре е поставена обикновена табла. В долната част на масата е разположено отоплително устройство, вградено в плота.
Това е японското котацу – масичка за отопление. Обикновено семейството се събира при ядене около нея, всички сядат на пода и пъхат краката си под масата, покривайки се с одеалото. Така топлината от нагревателя в масата бива запазена под завивката. Още по-приятно е, ако решиш да си поспиш – не е нужно да ставаш, просто се опъваш на пода.

Идеята за това устройство за сплотяване на семейството е дошла от необходимостта за частично отопление заради по-малките разходи. Макар че по времето на създаването му, предназначението на котацу е било за хората, носещи традиционни японски дрехи. Топлината навлизала под робата и излизала през врата, стопляйки цялото тяло.

Вашият коментар