10 места, които да посетите в Корея

Ако планирате пътешествие в Южна Корея, можете да обърнете внимание на долните препоръки, които ще ви бъдат от полза при избора на местата, които да посетите.

1. Посетете Кьонгджу – столицата на древното кралство Шилла

Старият град Кьонгджу е познат още като „музеят без стени“. Въпреки че потоци от туристи минават по улиците му през лятото, над 8 млн. души годишно, има една основателна причина да го посетите – градът е едно изключително добре запазено кътче от корейската история, което ще ви очарова с красотата си. Като столица на кралство Шилла, Кьонгджу съдържа невъобразимо количество архитектурни и исторически съкровища, в това число три обекта на UNESCO: храмът Seokguram Grotto (Сокурам Грото), храмът Пулгукса и историческите райони „Кьонгджу“. Ако сте маниак по история, може да посетите Националния музей на Кьонгджу, където са изложени над 16 хиляди предмета.

Любопитно: Кралство Шилла е било една от най-дълго просъществувалите династии в азиатската история. Като едно от трите кралства на Корея (другите две са Когурьо и Пекче), Шилла запазва автономността си близо хиляда години, преди да се разпадне през 935 г.

2. Разходете се из градската джунгла на Сеул

Впечатляващият метрополис с население от 10 млн. души, надвишаващо това на Лондон, Берлин и Ню Йорк, Сеул е един от безспорните световни центрове. Ако стъпвате за първи път там, най-доброто място да усетите мащабността и да видите блестящата нощна красота на града е емблематичната кула „N Seoul Tower“. Разположена на планината Намсам в центъра на Сеул, кулата се издина на височина от 479 метра над морското равнище и предоставя 360 градусова гледка към целия град.
За любителите на културните наследства се препоръчват четири паметника на UNESCO: дворецът Чангдок от 15 век на династия Чосон, крепостта Хуасонг, най-старият конфуциански храм Чонгмьо и чосонската кралска гробница. За шопинг терапия можете да се отбиете до пазара Тонгдемун, който се състои от 26 търговски мола. Ако искате да се потопите в нощния живот на Сеул, кварталът Хонгде около университета Хонгик е парти центърът на града – можете да избирате между стотици барове, ресторанти, бутици и клубове.

3. Попейте от цялата си душа в норебанг – любимото място на корейците

Това може да е мястото, което помни много пиянски нощи и позорни офисни партита в западните страни, но в цяла Азия караокето е на особена почит, а Корея не е изключение. Норебанг (стаята за песни) е почти национална институция – стая, където младежите изпускат парата чрез певчевски съревнования. Ще откриете норебанг навсякъде из Корея. Колкото и да се съмнявате, няма да си тръгнете от страната, без да сте прибавили поне една песен към скромния ви опит като начинаещ певец.

4. Потопете се в духовната атмосфена на корейските храмове

Едно от най-интересните изживявания в опознаването на корейската култура е неколкодневен отдих в традиционните храмове. Вземете си почивка от бързия поток на ежедневието в един от многото благословени и усамотени убежища, обитавани от будистки монаси, които ги поддържат за посетители.
Предоставяйки нещо повече от почивка, храмовият отдих е начин чужденците да научат повече за будизма. Предупреждение за всеки любител на удобствата – посетителите живеят точно като монасите: ставане в 3 часа, участие в религиозна служба, медитация, пеене и покланяне, вегетарианско меню, въздържание от говорене за дълго време. Може и да не се хареса на всеки, но като стъпка към нещо ново и неизпитвано до момента, отдихът в един храм е изживяване, което ще помните и което може да промени възгледите ви към живота.

Любопитно: Храмовете в Корея отварят врати за отсядане на туристи през 2002 по време на Световното първенство по футбол. Будистките монаси предложили идеята като алтератива за настаняване на посетителите. Оттогава всяка година близо 100 хил. души се отдават на този тих отдих.

5. Посетете DMZ (Демилитаризираната зона), за да научите повече за историята на Северна и Южна Корея

Историята на Корея от 20 век се характеризира с думата нестабилност. След сключеното през 1953 г. примирие, Северна и Южна Корея поддържат крехко и напрегна доверие, което често ескалира до точка на пречупване. Имайки това предвид, няма как да включите едно пътуване до социалистическата страна (затворена е за чужденци, а отношението към западняците и южнокорейците е враждебно), затова може да планирате един тур до ничия земя, наречена още Демилитаризираната зона – границата между двете Кореи.

6. Разгледайте двореца Кьонгбок, бившия дом на кралете от династия Чосон

Кьонгбокгунг се превежда като „дворец с голяма благословия от небесата“. Дали е заради старинните майсторски изработки, или е небесен дар, този дворец от 14 век е задължителен за всеки турист, независимо дали се интересува от архитектурното и историческото наследство на чосонската династия. Специфични вълнисти покриви, дървени подпори и цветни облицовки, тържествени церемониални служби от пазачи в униформи правят комплекса истинско произведение на изкуството. Разположен е в сърцето на Сеул и все още пази кралското великолепие векове след краха на първоначалните си обитатели.

7. Посетете Националния парк Сораксан

Кръстен на третата по височина планина в Корея и събрал нейното диво многообразие, Националният парк Сораксан е почти задължителен за посещение. От него можете да видите впечатляващите върхове на планината Тебек, а в пределите му виреят много редки флора и фауна. Районът е резерват за биоразнообразие на UNESCO и привлича хиляди туристи всяка година. Паркът е прекрасно място за отдих от забързания ритъм на градовете и същевременно предлага поразителни пътеки за туристи, които да се насладят на дивата му красота. Не трябва да забравяте в никой случай да вземете фотоапарат!

8. Отидете в Пусан

Оживен пристанищен град, познат със специфичния си диалект и назъбен пейзаж, Пусан е мястото за опознаване на още по-неподправените страни на Корея. Малко встрани от най-популярните туристически туробиколки, Пусан е вторият по население град след Сеул и крие неподозирани очарования: прочутият пазар за морски продукти (живият октопод е местен деликатес), оживени нощни улици, исторически храмове, идилични морски пейзажи и множество студентски тълпи заради местните университети – Националния на Пусан и Тонг-А.

9. Отскочете до Националния морски парк Хесанг за островна обиколка

Обширен архипелаг, съставен от 1700 острова, се простира по южното крайбрежие на Корея. Това е раят за всеки любител на приключенията – Националния морски парк Хесанг. Най-популярните места за туристите са островите Хонгдо (известен още като Червения остров заради характерния си нюанс) и Хъксандо, една комбинация от красиви възвишения и недокоснати рибарски селища. След проверка на местното туристическото табло, можете да се отправите на круиз около отдалечените скалисти образувания, които са част от удивителната островната група.

10. Насладете се на вулканичните чудеса на остров Чеджу

Неслучайно остров Чеджу е познат още и като „островът на боговете“. Създаден от серия вулканични изригвания преди около 2 млн. години, Чеджу е корейските Хаваи. Спираща дъха комбинация от дивни водопади, запазени плажове и драматични вулканични образувания правят мястото най-популярният избор за ваканции и дестинация номер 1 за всички младоженци. Акценти за туристите са две ботанически градини, пещерата Манджангол, вулканичният кратер „Сънрайз пик“ и ежегодният огнен фестивал Теборъм.

Източник: ibtimes

Един коментар за “10 места, които да посетите в Корея

  • 12.06.2011 в 19:11
    Permalink

    Статията е страхотна и задължителна „карта” за всеки начинаещ и любител турист…Браво!А най-хубавата част на туризма в тази страна е и малък допир до културата и историята на Корея.Лично, без да се спускам в подробности, за Сеул мога да кажа, че няма начин да не накара човек да се влюби в него, от пръв и втори поглед. Интересен, колоритен, забележително наситен с хора, редуващ едновременно минало и настояще с бързо развитие..Пусан е очарователен, морски и пълен с развлечения.Остров Чеджу – приказаен и въздействащ, рай за влюбени, семейства или просто за зажаднeли туристи за приключения..Кьонгджу остава спомена на малко градче с голяма история, много зеленина..и незабравими емоции…

Вашият коментар