Любопитни комерсиални музеи в Токио

Част от музеите в Токио се спонсорират или изграждат от частни компании, но това по никакъв не пречи на магическия начин, по който би могла да бъде разказана историята на всеки от тях. Вместо чисто рекламни изложения, тези места предлагат интересни и завладяващи разходки из области, които са нестандартни и необичайни с тематиката си. Ако ви се отдаде случай да посетите Токио, отделете си време и за тях.

Музеят „Као”

Водещата компания в областта на красотата и здравето Kao Corporation е направила свой музей, в който проследява стремежът на човечеството да се поддържа чисто. На едно място са събрани различни предмети от историята, свързани с културата на чистотата по света и в самата Япония, и са представени трансформациите, които са оформили хигиенните навици на народите. Специална зала е посветена на развитието на компанията и нейните продукти, с които хората могат да постигнат чистотата в собственото си ежедневие.

Музеят на бейзбола

Любовта на японците към бейзбола е всеизвестна. Нещо толкова обичано няма как да не бъде представено по подобаващ начин. Това става още през 1959 г. , когато отваря врати музеят на бейзбола. С течение на времето в него намира място не само развитието на този спорт, но и постиженията на японските играчи и отбори. Специални кътчета са обособени за най-бележитите бейзболисти с техните екипи и уреди. Залата на славата е любимо място за всеки почитател на бейзбола с паметни материали, в това число и спортна литература.

Музеят на метрото

Ефикасността на токийското метро го прави едно от най-точните в цял свят. Как всъщност е постигнато това може да бъде видяно в музея, посветен на подземната транспортна система, открит от Tokyo Metro, една от двете основните компании, които поддържат метрото. Посетителите имат възможност да разгледат стари влакови вагони, чудати рекламни плакати и да се пробват на цели три влакови симулатори.

Индустриалният музей на Мицубиши

Разположен в един от най-модерните квартали на Токио – Йокохама, музеят на Mitsubishi Heavy Industries е основан през 1994 г. с идеята да провокира подрастващото поколение да мечтае чрез опознаване на науката и технологиите. Разделено на шест зони, изложението представя по удивителен начин модели и макети в реални размери от областта на океанологията, космоса, транспорта, природата, ежедневието и високите технологии. Виртуалните лаборатории и симулатори, които са на разположение на посетителите, провокират уменията им в управлението на хеликоптери, дизайна на самолет или подводница и производство на локомотив или кола.

Музей на печата

Разположен на територията на една от най-големите печатни компании в Япония – Toppan, музеят проследява историята на печатните издания още от глинените плочи до сегашните високотехнологични таблети. Освен различните технологии за печат, се съпоставят и западната с източната методология с демонстрации на английска ренесансова преса и японските дървени блокчета. За всеки ентусиаст има зона за собственоръчна изработка на печат по технология от преди 1000 години, водеща началото си от древен Китай.

Източник: cnngo

Вашият коментар