Съд за певците, които не пеят

Преди седмица в южнокорейския парламент бе внесено предложение за „Подобрение на изпълненията на сцена“, в което се лансира идеята за задължителни изпълнения наживо, а не на плейбек. Причината за това са честите случаи на изпълнения от корейски артисти, които разчитат на студийните записи, а не на гласа си.
В предложението е заложена забрана за плейбек при комерсиални изпълнения, а при нарушения се предвиждат наказания от максимум 1 година затвор и глоба от 10 млн. вона.
Целта на тази идея е да се вдигне качеството на представянето на корейските певци във връзка с все по-широкото разпространение на халлю. Освен това заради големия брой членове в повечето корейски групи и малкото време за изпълнение, което получава всеки един от тях самостоятелно, се пораждат съмнения за певческите им умения.
Подобна идея заслужава адмирации за старанието за подобряване на живите изпълнения, но все пак законодателите трябва да имат предвид, че артистите също са и хора, които имат понякога и лоши дни – заради болест или изтощение, и не бива да бъдат наказвани за това. В други случаи, за да бъде успешно едно изпълнение на динамична песен, ще трябва да пострада качеството на танцовата хореография. В момента все пак има изграден баланс, който дава доста успешна формула за корейските музикални звезди, който със сигурност ще трябва да се постига наново, ако се приеме подобен закон.

Вашият коментар