2555 години от раждането на Буда

Тази година се отбелязва 2555-та годишнина от рождението на Буда, а денят е един от най-големите празници в Азия. Честването се провежда на 8-я ден от 4-я лунен месец според китайския календар, което тази година се пада на 10 май. Официален празник е в Корея, Макао и Хонг Конг.

В Япония през 1873 година приемат 8 април според Грегорианския календари и оттогава японците празнуват на тази дата, за разлика от останалите азиатски страни.

Отбелязването на неговото рождение е знак на признателност и благодарност за самият дар на раждането на всеки човек. Според легендата Гаутама Буда се родил в градина, пълна с цветя, затова събитието се съпътства от множество лотуси – символ на разцъфването и пробуждането.
В Корея празникът се отбелязва с фестивал на лотосови фенери, които оцветяват улиците с багрите на дъгата, а будистките храмове предлагат безплатен чай и закуски на всички свои посетители. На този ден се организират и различни панаири и изложения като парад на фенери в чудати форми, кулинарни дегустации, състезания по рисуване и танци.

Японците организират на 8 април прочутия фестивал на Цветята – Хана мацури. На този ден всички обличат най-пъстроцветните си кимона и посещават храмовете, за да отдадат своята почит към Буда и да поднесат различни дарове.

Сидхарта Гаутама е бил духовният водач – основател на будизма. Според повечето будистки традиции, се счита, че той е Върховният Буда на нашата ера (Буда означава „пробуден“ или „просветлен“). Точната дата и година на раждане е неизвестна, но е прието като компромис 8 април 566 г. пр.н.е.

Вашият коментар